Tobb_ferohely_unios_forrasbol1

Több férőhely, uniós forrásból

Évek óta gondot jelent, hogy a szükségesnél kevesebb az óvodai és a bölcsődei férőhely a Hegyvidéken. Ezen enyhít az uniós forrásból megvalósuló korszerűsítés a KIMBI Óvodában, valamint a Krisztinavárosi Bölcsődében.

EU-s pályázatnak köszönhetően három új csoportszobával bővül nemsokára a KIMBI Óvoda. A többfunkciós tér lehetőséget ad majd a differenciált foglalkozásokra, illetve új logopédiai szobája is lesz az intézménynek, amely a korszerűsítés révén még alkalmasabbá válik a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére is.
Az építkezés idejére az önkormányzat gondoskodott a kicsik elhelyezéséről. „Ezen a héten Szántódon táboroznak, utána a Hegyvidéki Mesevár Óvoda fogadja be őket átmenetileg” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, amikor június 14-én a KIMBI-ben járt.
Az önkormányzat csaknem 200 millió forintot nyert a felújításra, azaz a teljes megpályázható összeget. A KIMBI Óvodában az épület tetőszerkezetének átalakításával összesen hatvan gyermek elhelyezésére alkalmas három csoportszoba, valamint egy többcélú terem létesül, a kert a nagyobb létszámnak megfelelő kialakítást kap.
A beruházás részeként felújítják az épületet, ami a többi között a tetőcserét, a padlóburkolatok és a külső nyílászárók cseréjét is magában foglalja. A csoportszobák és a játszókert fejlesztőeszközeinek beszerzése is fontos eleme a fejlesztésnek, ezt részben a mostani uniós pályázatból, részben még elbírálás alatt álló uniós forrásból, valamint plusz önrész felhasználásával oldja meg az önkormányzat.Tobb_ferohely_unios_forrasbol2
A Krisztinavárosi Bölcsőde két csoporttal bővül, szintén EU-s pénzből. Kovács Lajos alpolgármester az intézményben tett látogatása során elmondta, erre azért van nagy szükség, mert a Hegyvidéken szerencsére sok gyerek születik, s ez a bölcsőde a szakmai programja miatt és elhelyezkedése révén is a frekventált intézmények közé tartozik.
„Évtizedes problémát tudunk megoldani – folytatta az alpolgármester. – A száznyolcvanhárommillió forintos beruházást az önkormányzat tíz százalékkal támogatta, emellett a régi épület korszerűsítésére is több tízmillió forintot fordítunk.”
Az építkezés ideje alatt a gyerekeket a Zalai úti Zugligeti Bölcsőde fogadta be. „A saját csoportjukban maradtak, a saját nevelőikkel, csak az új környezetet kellett átmenetileg megszokniuk” – emelte ki Kovács Lajos. A Krisztinavárosi Bölcsőde kapacitásbővítése az eddigi hetvenkettő mellé további huszonnégy gyerek felvételére ad majd lehetőséget.
Az átalakítási, állapotjavítási munkálatok, a meglévő épületek részleges felújítása ott jártunkkor nagy iramban zajlottak, így várhatóan mindkét helyszínen zökkenőmentesen fogadhatják a hegyvidéki gyerekeket a 2013–2014-es tanévben.

(ai)