Uj_sportagak_a_Hegyvidek_SE-ben1

Új sportágak a Hegyvidék SE-ben

Több szakosztállyal bővült az elsősorban utánpótlásműhelyként működő, egyúttal a kerületi diák- és tömegsport szakmai, valamint intézményi hátterét is biztosító Hegyvidék Sportegyesület (HSE). A kosárlabda és a falmászás mellett az évekig „alvó szakosztályként” számon tartott sakkot és teniszt is igyekszik felvirágoztatni a sportegyesület. Rétai Gábor elnökkel beszélgettünk.

Alapvetően milyen feladatai vannak a Hegyvidék Sportegyesületnek?

– A HSE – önmeghatározása szerint – elsődlegesen a rendszeres sportolás, versenyzés, testedzés, illetve az ilyen irányú igények felkeltése, tagjainak nevelése céljából létrehozott társadalmi szervezet. Mindemellett fontos feladatunk az egészség megőrzését, az egészséges életmódra nevelést széles körűen átfogó szabadidős és lakossági sporttevékenység feltételeinek kialakítása és fejlesztése. Ezeknek a céloknak rendeljük alá az egyesület működését, amit igyekszünk a lakossági igényekhez igazítani.

Emiatt alapítottak nemrégiben újabb szakosztályokat?

– Részben igen! Ugyanakkor a bővítésnek szakmai okai is vannak, szeretnénk ugyanis még jobban kihasználni a TAO adta lehetőségeket. Mivel a labdarúgó- és a vízilabda-szakosztályunk az elmúlt évben és az idén is jelentős összegű támogatáshoz jutott a társasági adóból, úgy gondoltuk, érdemes lenne további, a TAO-ba bevonható látványsportágakkal megpróbálkozni. Így került a képbe a kosárlabda, amelynek egyébként is szép hagyományai vannak a kerületben, elég csak a korábbi első osztályú hegyvidéki csapatra, illetve a gazdag iskolai kosáréletre gondolni. Ezenkívül további három szakosztály indul, illetve indul újra, amivel tizenötre emelkedik a sportágak száma.

Mik a terveik a kosárlabdával?

– Utánpótlás-nevelésben és az ehhez kapcsolódó versenyeztetésben gondolkodunk elsősorban, ugyanakkor szeretnénk nyitottá tenni a szakosztályt, azaz minden kosarazni akaró diákot szívesen fogadunk. A bázist a kerületi iskolák jelentik, az oktatási intézményeket, illetve a testnevelőket már felkértük, hogy vegyenek részt az egyesület munkájában. Annyi bizonyos, hogy a tervek szerint mini, gyermek-, serdülő-, kadett- és juniorcsapatainkban legalább százharmincöt gyerek kezdi meg a sportolást szeptemberben. Az edzéseket a Tamási és a Városmajori Gimnáziumban tartjuk, illetve tárgyalunk a Kiss János iskola tornaterméről is, erről azonban egyelőre nincs döntés.

Említette, hogy a kosárlabdán kívül még három szakosztállyal gazdagodott a HSE. Melyek ezek?

– A kijelentés némi pontosításra szorul, hiszen a négy új szakosztály valójában kettő. Mostanáig ugyanis tizenhárom volt, a sakk és a tenisz tulajdonképpen nem működött, ezeket újraélesztettük. A tenisszel kapcsolatban nincsenek különösebb szakmai elvárásaink, inkább a lakossági igényeket elégíti ki. Sokat várunk viszont a sakktól, az a tervünk, hogy újraépítjük az egyesületi kereteket, illetve a szakosztály segítségével összefogjuk a meglévő erőforrásokat, az egyébként is nagyszerűen működő iskolai műhelyeket. Ennek első jele egy tehetséggondozó sakkcsoport beindítása. Teljesen új vállalkozás a falmászás, amit külső megkeresés után vettünk a szárnyaink alá. Ebben üzleti lehetőséget is látunk, mert egy nagy népszerűségnek örvendő sportágról van szó, amelynek azonban egyelőre nincsenek meg a tárgyi feltételei a kerületben. Ezen szeretnénk változtatni, aminek érdekében valamelyik iskolában, esetleg a MOM Sporttal együttműködve a Gesztenyés kertben, professzionális mászófalat építünk. Az eszközt délelőtt – a mindennapos testnevelés keretében – a diákok használhatnák, míg iskolaidőn kívül a nagyközönség.Uj_sportagak_a_Hegyvidek_SE-ben2

Manapság a TAO számít az utánpótlás-nevelő egyesületek legfontosabb bevételi forrásának. Hogyan állnak ezen a téren?

– Nem panaszkodhatunk, hiszen az adójuk egy részét felajánló hegyvidéki vállalkozásoknak köszönhetően több tízmillió forintos bevételhez jutott a labdarúgás és a vízilabda. A pénz jó helyre került, hiszen fociban az U15-ös lánycsapat bronzérmes lett az országos bajnokságban, míg a fiúk a középmezőnyben foglalnak helyet. Idén a labdarúgás és a vízilabda mellett további három sportágban, kosárlabdában, jégkorongban és kézilabdában adtunk be szakmai programot az országos szövetségekhez. Az utóbbi kettő esetében egyelőre nem alakult meg a szakosztály, ez akkor történhet meg, ha sikerül TAO-s támogatást szerezni.

Bizonyára sokan felkapják a fejüket a jégkorongra. Honnan az ötlet?

– A MOM Sport területén rendelkezésre áll egy műanyag pálya, amely jelenleg nincs megfelelően kihasználva, gyermekedzések megtartására ugyanakkor kiválóan alkalmas.

(em.)