Viragok_kerulnek_a_szemetsziget_helyere

Virágok kerülnek a szemétsziget helyére

A Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezésére a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. felszámolta a Bürök utca és a Denevér út találkozásánál lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetet. Az intézkedés oka, hogy a kevésbé szem előtt lévő gyűjtőedények mellett rendszeresen elhelyeztek oda nem való hulladékokat, ami miatt áldatlan állapotok alakultak ki. Egyesek a megunt foteljeiktől, tönkrement televízióiktól is ott szabadultak meg, ezért úgy tűnt, mintha a kereszteződésnél valamiféle szünet nélküli lomtalanítás zajlana.
Bár a Hegyvidéki Közterület-felügyelet munkatársai a szemetelés megakadályozása érdekében gyakrabban járőröztek a környéken, sőt, az illegális szemétlerakás tilalmára figyelmeztető táblát is elhelyezett az önkormányzat, ezek nem oldották meg a problémát: a szemétkupacok újra és újra feltűntek. A kerület, illetve a közelben élők kérései nyomán ezért az FKF nemrégiben úgy határozott, hogy megszünteti a szóban forgó gyűjtőhelyet. A konténereket június elején elszállították, a terület rendezéséről gondoskodó önkormányzat pedig megbízta a Hágó Kft.-t, hogy virágágyást alakítson ki a hulladéksziget helyén.
„A Bürök utcai gyűjtősziget felszámolására az adott lehetőséget, hogy az FKF Zrt. szerte a fővárosban, így a tizenkettedik kerületben is megkezdte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kiépítését” – mondta Kovács Lajos, a Hegyvidék környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármestere. Az FKF tájékoztatása szerint a hegyvidéki gyűjtőpontok jelentős részét még az idén megszüntetik, a többi azonban hosszabb távon is megmaradhat, ugyanis a házhoz menő rendszerben csak a papírt, a műanyagot és a fémet gyűjtik, a színes és fehér üveget a továbbiakban is a közterületi gyűjtőhelyekről viszik el.

sz.