Csucsfutas_csucskozeli_eredmenyekkel1

Csúcsfutás csúcs közeli eredményekkel

Bár a tavalyi, 24 másodperces pályacsúcsot nem sikerült megdönteni, az idén is kiváló hangulatban zajlott az immár negyedik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!” verseny. A hangulatos családi programon több mint százan futottak fel az Erzsébet-kilátó lépcsőin a tetőre.

A televízió és az internet korában egyre nehezebben mozdulnak az emberek, ezért is nagy eredmény, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat és a XII. kerületi Szabadidősport Központ által szervezett „Fuss a csúcsra!” versenyen minden évben száznál is többen vállalják: önmagukat és az eléjük tornyosuló 134 lépcsőfokot legyőzve feljutnak Budapest legmagasabb pontjára, a János-hegyi Erzsébet-kilátó tetejére.
„Olyan családi programot szerettünk volna meghonosítani a Hegyvidéken, amely a nagy sikerű »Előzd meg a fogaskerekűt! «-höz hasonlóan egyértelműen a kerülethez köthető, és újfajta sportolási lehetőséget kínál – beszélt a lépcsőfutás megszületésének körülményeiről, illetve az elmúlt négy év tapasztalatairól Váczi János alpolgármester. – Különleges helyszínt kerestünk, így esett a választás az Erzsébet-kilátóra, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen a »Fuss a csúcsra!« a kezdetektől a jó hírünket viszi. Annak pedig különösen örülünk, hogy a verseny megmaradt családi rendezvénynek, amelyen a karon ülő gyerekektől a szépkorúakig mindenki bátran elindulhat.”Csucsfutas_csucskozeli_eredmenyekkel2
A program létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerző alpolgármester versenyzőként is kipróbálta magát. Kategóriájában ezüstérmet szerzett, a 28 másodpercen belüli idő ráadásul a teljes mezőnyben a második legjobb eredménynek bizonyult. Nagyszerűen szerepelt a kislánya, Váczi Kamilla is, aki 28,92-es idővel nyert a 14 éven aluliak közt, s ezzel összetettben ő lett a legjobb női versenyző.
„Igyekszünk mozgásban gazdag életet élni, számunkra a sport valóban szenvedély. Tavaly két-három másodperccel gyorsabb voltam, ezúttal alig sikerült megelőzni Kamillát, jövőre pedig szinte biztos, hogy veszíteni fogok a családi versenyben” – latolgatta derűsen az esélyeket Váczi János.
Egy menetben, méghozzá „kiütéssel” győzte le a kilátót Nagy „Csonttörő” János, aki eredményét világcsúcsként értékelte. „A futás aktív koromban sem tartozott a kedvenceim közé, pedig rendkívül fontos sportról van szó, fejleszti az állóképességet és az erőnlétet, ráadásul kitartásra nevel. Ezért különösen büszke vagyok arra, hogy lendületből felértem a kilátó tetejére, bár az igazság az, hogy az utolsó tizenöt lépcsőfok alaposan megizzasztott” – mondta az egykori ökölvívó, a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia szakmai vezetője.
„Nem is rossz!” – kommentálta 32 másodperces idejét Hrutka János. A kilencvenes években a Ferencvárossal szép sikereket elérő válogatott labdarúgó kisebb sérüléssel és edzések nélkül érkezett a versenyre, de ez sem akadályozhatta meg, hogy lépcsőzzön egyet.Csucsfutas_csucskozeli_eredmenyekkel3
„Tavaly teljesítettem az »Előzd meg a fogaskerekűt!« távját, akkor elhatároztam, hogy a következő kilátófutáson mindenképpen elindulok. Nem bántam meg, ez a verseny nagyszerűen szolgálja a tömegsport ügyét” – hangsúlyozta Hrutka János.
Egy éve és most is rajthoz állt a kilátó aljánál Alföldi Zoltán. „Tíz évig cselgáncsoztam és thai boxszoltam, az utóbbi években a triatlonnal foglalkoztam komolyabban, úgyhogy nyugodtan kijelenthetem, számomra a sport életforma. Ebben a szellemben nevelem a fiamat is. Szerencsére nincs nehéz dolgom, hiszen Bálint imád mozogni, egy tíz négyzetméteres szobában bármikor lefutja a maratont. Ezt most is bebizonyította, alig hétévesen ötven másodperc alatt feljutott a tetőre” – büszkélkedett az ismert híradós.
A részvétel a fontos – hangsúlyozta a hegyvidéki Fitparádén már bemutatkozó Domokos Ágota. A fitneszversenyző úgy látja, a „Fuss a csúcsra!” elérte a célját, mert itt valóban nem a győzelem, hanem a közös sportolás számít.
Hasonló a véleménye Németh Kristófnak, a népszerű színművész ezért nem is igyekezett igazán jó eredményt elérni. „Rendszeresen futok és úszom, de azt élvezem igazán, ha mindezt a kisfiammal, Lócival együtt tehetem. Mivel ő még nagyon fiatal, egyelőre csak néhány versenyen vettünk részt, azonban biztos vagyok abban, hogy ez az évek múlásával változik, hiszen mindketten rajongunk a sportért” – vallotta be a versenyen három kollégájával elinduló színigazgató.
A kihívások fontosságára hívta fel a figyelmet a férfiak mezőnyében az élen végző, egyúttal az összetett eredmények alapján abszolút győztes Belovai Kristóf. „Shaolin Kung-fu alapokra épülő lépcsős interval edzéseket tartok a Tabánban, mégis kihívásnak tekintettem a viadalt. Nem csalódtam, a százharmincnégy lépcsőfok komoly erőfelmérő volt, a versenycsúcsot sem sikerült megdöntenem” – mondta, majd megígérte, hogy jövőre megkísérli túlszárnyalni a pályarekordot.
A szokásokhoz híven valamennyi kilátófutó a verseny logójával ellátott pólót kapott ajándékba, míg a kategóriák – beleértve a 3 év alatti kicsiket hordozóban „meglépcsőztető” kengurufutam résztvevőit – első három helyezettjét, valamint a legfiatalabb és legidősebb versenyzőt külön díjazták.
Természetesen nem hiányozhattak a szórakoztató programok sem, a kilátó előtt felállított színpadon a Jókai Klubban működő Zoombatomic és Rock and Magic SE táncműsora, valamint a TF aerobikcsoportja és Fábry Pál free style-bemutatója szórakoztatta a közönséget. Sok izgalmat nyújtott az evezős ergométerverseny, ennek legjobbjai szintén ajándékokkal térhettek haza.

(em.) 

Győztesek

14 év alatti lányok: Váczi Kamilla – 28,92 másodperc. 14 év alatti fiúk: Laki Botond – 30,76. 14 és 18 év közötti lányok: Laczik Dorottya – 28,98. 14 és 18 év közötti fiúk: Balog Gábor – 40. 18 év feletti nők: Hajszik Dorina – 34,29. 18 év feletti férfiak: Belovai Kristóf – 25,2. Kengurufutás: Kollár András.