Győztes „időutazók”

Első helyen végzett a fővárosi Szent László komplex történelmi versenyen a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola 6/c osztályának háromfős csapata. Falus Márton, Kornis Balázs és Nádas János felkészülését Szlovencsákné Sütő Ágnes tanárnő, illetve a szülők segítették.
A kerületi fordulóban hét csapat vett részt, a Kőbányán rendezett fővárosi döntőre pedig tizenhárom kerületből érkeztek diákok. Sütő Ágnes elmondta, hogy a budapesti történelemvetélkedőt minden évben megrendezik, a témák azonban változnak – az idén a XIII. századi Magyarország világában kellett elmélyülniük az iskolásoknak. A márciusban rendezett kerületi fordulóra sokat készültek a jókais diákok (az ajánlott irodalmat már januárban elkezdték tanulmányozni), ám a fővárosi finálé ennél is komolyabb készülést igényelt.
A Kőbányai Szabadidő Központban rendezett döntőben összetett gondolkodást megkövetelő, nehéz írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek, emellett pedig egy történelmi jelenet előadása várt rájuk. A jókaisok úgy döntöttek, hogy a muhi csata történetét mesélik el, futurisztikus keretek közé helyezve. Eljátszották, hogy a 2050-ben forgatott Időutazók című műsor riportere visszatér a múltba, és meginterjúvolja a csata egy-egy magyar, illetve tatár harcosát arról, hogyan is zajlott az ütközet.
A szinte hiba nélkül megoldott feladatoknak, illetve az ötletes előadásnak köszönhetően a hegyvidéki diákok az élen végeztek a fővárosi csapatok rangsorában, így ők vehették át az első díjat. További értékes ajándékokat kaptak a verseny támogatóitól: ezek közül a legjelentősebb a Budapesti Történeti Múzeum felajánlása, aminek révén a győztesek az évfolyamukba járó összes diáktársukkal együtt ingyen tekinthetik meg az intézmény bármelyik, szabadon választott kiállítását a következő tanévben.

sz.