Matricat_kapargathatnak_a_szabalyszego_diplomatak

Matricát kapargathatnak a szabályszegő diplomaták

Megelégelte a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy némelyek rendszeresen visszaélnek diplomáciai mentességükkel, és a közlekedési szabályokra fittyet hányva kényük-kedvük szerint várakoznak autóikkal a közterületeken. Elszállítani, lebilincselni továbbra sem lehet ezeket a járműveket, a kerületi közterület-felügyelet azonban ezentúl nagy, kék figyelmeztető matricát ragaszt a szabálytalanul parkoló DT-s rendszámú kocsik szélvédőire.

„Két hete a Szarvas Gábor úti közértben vásároltam, amikor egy kék, DT rendszámú kocsi elől kellett elugranunk, amely négy kerékkel jött a járdán, majd leparkolt a közért bejáratánál, teljesen ellehetetlenítve a gyalogosforgalmat. Amikor érdeklődve megkérdeztem a kiszálló, láthatóan külföldi sofőrtől, hogy ezt miként gondolja, röviden annyit mondott, hogy neki diplomáciai mentessége van, majd bement vásárolni.”
A történetet Váczi János alpolgármester osztotta meg az olvasókkal internetes blogján, ám nem egyedi esetről van szó, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet járőrei rendszeresen találkoznak hasonló kirívó szabálysértésekkel a kerületben. Az önkormányzat ezért megoldást keresett arra, hogyan lehetne a diplomáciai mentességről szóló nemzetközi egyezményt betartva szabálykövető magatartásra ösztönözni a diplomáciai testületek renitens járművezetőit. Így született meg az ötlet, hogy a szabálytalankodó DT-s autók szélvédőire egy nagyméretű, kék matricát ragasztanak, amelyen az érintetteket angol, francia és magyar nyelven arra kérik, hogy magyarországi tartózkodásuk alatt tartsák be a hazánkban érvényes közúti közlekedési szabályokat.
„Amíg kapargatja az illető a matricát, elgondolkodhat rajta, miért zavarja a viselkedése azokat, akik betartják a szabályokat. Reméljük, hogy diplomatakörökben elterjed az új eljárás híre, és visszatartó ereje lesz” – magyarázta az intézkedés célját Váczi János. Az alpolgármester elmondta, hogy a matricázás ötletét Angliából és Németországból vették, ahol a biciklizők, gyalogosok útját elálló autók „kapnak” hasonló, élénk színű feliratot.
Bár a leghatékonyabb szankcionálási eszköz a külföldi rendszámú autókhoz hasonlóan a kerékbilincselés vagy az elszállítás lenne, ezekkel az eszközökkel a diplomáciai képviseletek járművei esetében nem lehet élni. „A közterület-felügyelő igazoltathatja a szabálysértést elkövető, diplomáciai mentességet élvező személyt, megállapíthatja a személyazonosságát és ennek során a mentességét, azonban további intézkedést nem tehet vele szemben, pusztán a tényállást rögzítheti, és tettenérés esetén feljelentéssel élhet. Ilyenkor a rendőrség folytatja le az eljárást” – ismertette a törvény adta lehetőségeket Szabó Róbert, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet irodavezető-helyettese.
A szabálytalankodó DT-s autók matricázását bő egy hete kezdték el a XII. kerületben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az intézkedésnek máris van hatása: a figyelmeztetéseknek köszönhetőn egy-egy helyszínen sikerült leszoktatni a diplomáciai testületek sofőrjeit arról, hogy a járdán parkoljanak.

z.