Mediterrán ízek a juniálishoz

Június a szabadtéri ünnepségek, a családias, baráti kerti mulatságok ideje. Az itt szereplő mediterrán ízvilágú ételek biztosan jólesnek majd a hűs lombok alatti vigalomban!

Hering mediterrán módra

Nem túl bonyolult, mégis, kivételesen „háromnapos” étek ez, pompás falat a nyári délutánokon. Konyhakész heringfiléből 12 darab egyformát választunk. A filéket alaposan besózva (kb. 2 evőkanál durva szemű tengeri sót használjunk!) egy tálba rétegezzük, így érleljük nagyjából 3 óra hosszat. Jól leöblítjük hideg vízzel, leszárogatjuk tiszta konyharuhával, és újból szorosan egy tálba sorakoztatjuk. Úgy öntünk rá 4 deci fehérborecetet, hogy teljesen ellepje a halakat. Letakarjuk, és egy éjszakára (10-12 órát) hűtőszekrényben tartjuk.
Másnap megtisztítunk 3-4 gerezd fokhagymát, ezeket félbevágjuk, a zöld csírájukat kivágjuk, vékonyan felszeljük, egy tálba szórjuk 3-4 ágacska friss, néhány vágással felaprított oregánóval együtt. Durvára törünk 6-8 szem fekete borsot és szegfűborsot, az előzőekhez keverjük, majd 3 deci extra szűz olívaolajt ráöntünk a fűszerekre, és jól összeforgatjuk.
Az ecetes heringeket alaposan lecsöpögtetjük, átrakjuk a fűszeres olajba, letakarjuk, újból hűtőbe tesszük, de ezúttal kevésbé hideg helyre, például a zöldségtartóba, nehogy az olaj megdermedjen. Másnaptól két héten át bármikor bekebelezhető! Száraz rozét igyunk hozzá, például egy pohár kékfrankost, 12 fokra lehűtve.Mediterran_izek_a_junialishoz2

Gombás májrazsnicsi

A belsőségek közül a máj a leginkább alkalmas a nyárson sütésre. Könnyen, gyorsan puhul, változatosan fűszerezhető, pácolható. Nálunk ritkábban szúrják a nyársra, nem így a szlovákoknál, vagy a Balkánon.
A gombás májrazsnicsihoz megmosunk 35 deka csiperkegombát, levágjuk a homokos talpukat, a nagyobbakat felezzük, a kisebbeket egészben hagyjuk. Ezután 30 deka májat és 4 szelet szendvicskenyeret nagyjából egyforma négyzetekre vágunk, s úgy szeleteljük fel, hogy a gomba, a máj- és a kenyérdarabka azonos vastagságú legyen. A májdarabokat megforgatjuk finomra őrölt fekete borsban és kb. 2-3 evőkanálnyi grillfűszerkeverékben, a gombát csak kissé sózzuk meg.
A nyársra váltakozva fűzzük fel: gomba, máj és kenyér legyen a sorrend. Öt deka olvasztott vajjal meglocsoljuk a nyársat, és előmelegített grillrácson (de akár alufóliába bugyolálva is) sütjük meg.
Köretnek nyers zöldségekből álló vegyes salátát tálaljunk! Két-három szem cikkekre vágott, keményebb húsú paradicsom, 1 kisebb fej, karikákra szelt vöröshagyma, 1-1 piros és zöld húsú, karikákra vágott paprika és 1 szál felkarikázott póréhagyma adja a saláta alapját, mindez jól összeforgatva, de bármilyen friss zöldséggel variálható. Meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal és fél citrom kifacsart levével, végül a tetejére fél csokor friss, felaprított koriandert szórunk, ha ez nincs, petrezselyemzölddel helyettesíthetjük.
A májhoz száraz vörösbor dukál, ám a salátaköret miatt ezúttal megpróbálkozhatunk száraz fehérborral is, a badacsonyi kéknyelűvel, 12 fokra hűtve.Mediterran_izek_a_junialishoz1

Járay Mari