Szinpompas_boszorkanykonyha

Színpompás boszorkánykonyha

Látványos kémiai kísérletekkel járult hozzá a Hegyvidéki Napok sikeréhez a Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karának csapata. A Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumot képviselő egyetemisták bebizonyították, a természettudományok ismeretének a mindennapokban is hasznát vehetjük. Hogy a gyerekek érdeklődését is felkeltsék, szó szerint színes bemutatókat tartottak, a különböző méretű és alakú lombikokban, átlátszó üvegedényekben igazi boszorkánykonyha tárult az érdeklődők szeme elé.
Kiderült, bárkinek lehet saját gyártású lávalámpája, ehhez ugyanis nincs másra szükség, mint egy fele-fele arányban ételfestékkel megbolondított vízzel és olajjal megtöltött üveghengerre, illetve egynegyed bármilyen pezsgőtablettára. Ha ugyanis a tablettát bedobjuk a hengerbe, a vízben keletkező színes buborékok felszállnak az olajos részbe, ahol pontosan olyan formákat vesznek fel, mint a kereskedelemben kapható drága lávalámpákban.
Nagy sikert aratott a büretta (egy függőleges henger alakú laboratóriumi eszköz) segítségével elvégzett szörpkészítés, valamint az örök slágernek számító szárazjég, a színes folyadékokat tartalmazó lombikokból a gyerekek örömére csak úgy gomolygott az ártalmatlan fehér „füst”. Szintén fehér, de a szárazjégnél lényegesen sűrűbb az „elefántfogkrém”. A hidrogén-peroxid lebontásakor képződő, hab állagú anyag a megjelenése miatt kapta a mókás elnevezést.
Csattanóként a vegyészhallgatók az is megmutatták, hogyan szerezhetünk be otthonra egyet a Harry Potter-filmekből jól ismert Tűz serlegéből. A pontos receptet nem árulhatjuk el – a kísérlethez veszélyesen viselkedő anyagokra is szükség van –, annyi azonban bizonyos, hogy a zöld láng igazi, nem kell hozzá semmilyen varázslat, netán hókuszpókusz, csupán némi kémikusi tudás.