Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tarkonyos_bableves_szeretettel

Tárkonyos bableves, szeretettel

Egy marék babbal, némi fehérborral, fűszerekkel, no meg két darab velős csonttal csodát tettek az „Emődi jótevők” – mondta Buday Péter mesterszakács, amikor felkonferálta a MARHAjó főzőverseny különdíjas csapatát. Az emődi pincészet két képviselője valóban nagyot alkotott, hiszen a bogácsi boglárka bikaréten törött bika bokája babbal bugyolálva már csak a neve miatt is kiérdemelte az elismerést. „A recept saját, tulajdonképpen egy tárkonyos, velős babgulyás, amit tejföllel, jó adag citrommal, rengeteg szeretettel és persze a saját bükkaljai száraz fehérborunkkal teszünk még zamatosabbá. A titok az ételbe főzött bikaboka, az adja meg az ízét” – mesélte a főszakács és ötletgazda Poráczki András, aki szerint „a jó étel mellől nem hiányozhat a bor, ami persze fordítva is igaz, mert a bor sem lehet meg finom étkek nélkül”. Persze, mindennek megvan a maga rendje, ezt pedig ajánlatos pontosan betartani. Nem véletlen, hogy a Borsod megyei kistelepülésen népszerű ez a kis versike: „Disznótorba rúgták orrba, azért, mert nem tartott sort a borba. Ha tartott volna sort a borba, nem rúgták volna őt ott orrba. Mivel ön sort áll a borba, nem rúgjuk kendet orrba.” A tanulságos sorok elszavalása után a Magyar Népi Sütő-Főző Hagyományok Őrzője még hozzátette, mindez nem vonatkozik a bikabokás csemegére, mert azt „bármilyen sorban” egészséggel lehet fogyasztani.