Uj_autobuszok_az_utakon

Új autóbuszok az utakon

Százötven vadonatúj Mercedes-Benz Citaro busz áll forgalomba Budapest útjain májustól. A modern járművekkel a hegyvidékiek az 5-ös, a 8-as, a 105-ös és a 112-es vonalán utazhatnak.

Budapesten a buszok egy év alatt 36 millió kilométert futnak. Az előző városvezetés nemigen foglalkozott a flotta lecserélésével, így fordulhatott elő, hogy az ezerötszáz jármű több mint fele húsz évnél idősebb, ráadásul új, alacsonypadlós autóbuszt 2006 óta nem állítottak forgalomba. A főváros 2010-ben megválasztott irányítói elsőként száz használt, de modern buszt vásároltak, majd idén májusban – kormányzati segítséggel – további százötven nulla kilométeres Mercedes-Benz Citaróval bővítették a fővárosi járműparkot.
A buszokat nyolcéves szerződés keretében a VT Transman üzemelteti, a BKV-val egyenértékű szolgáltatót bármilyen minőségi probléma, járatkimaradás esetén a BKK kötbérezi. Amennyiben a járatkimaradások száma meghaladja a három százalékot, az egyébként két év további opciót is tartalmazó szerződés felmondására is lehetőség nyílik.
Májustól a 9-es, a 25-ös, a 30A, a 104-es, a 104A, a 134-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 220-as, a 224-es, a 230-as és a 234-es, valamint a Hegyvidéket is érintő 105-ös és 5-ös vonalán közlekedik a Mercedes legújabb fejlesztésű modellje, amelyet az Euro V-ös környezetvédelmi normákat meghaladó EEV-kategóriába sorolt motorokkal szereltek fel. A tizenkét méter hosszú szóló-, valamint a tizennyolc méteres csuklós buszok jobb oldala a könnyebb felszállás érdekében ajtónyitáskor kismértékben lesüllyed, az ajtókban becsípődésgátló rendszer működik. Az utasok tájékoztatásáról kívül mind a négy oldalon elhelyezett kijelzők, belül pedig TFT-monitorok gondoskodnak.
Júniusban és júliusban folyatódik a buszok üzembe helyezése. A világoskék Mercedesek egyebek között a 7-es, a 7E és a 178-as, valamint a részben a Hegyvidéken közlekedő 8-as és 112-es vonalán szállítják majd az utasokat.