UV-B_iden_is_ingyenes_riasztas

UV-B: idén is ingyenes a riasztás

A Hegyvidéki Önkormányzat a NIVEA Sun támogatásával ebben az évben is elindítja ingyenes szolgáltatását: a kerületben élők SMS-ben értesülhetnek arról, ha veszélyes mértékben megnövekszik az UV-B sugárzás. A bőrgyógyász szerint a nyári napozás déltájban a legkockázatosabb, a legnagyobb veszély pedig a gyerekekre, a sok anyajeggyel rendelkezőkre, a melanomával műtöttekre, illetve a fehérbőrűekre leselkedik.

A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy egészségesen éljünk, minél többet legyünk a szabadban, mozogjunk, sportoljunk, kiránduljunk, ugyanakkor bőrünket is megóvjuk a káros napsugárzástól. A nyári szünidőben, amikor a gyerekek sokkal többet tartózkodnak a szabad ég alatt, különösen nagy felelősség hárul a szülőkre, valamint a táborokat, szabadtéri programokat szervező pedagógusokra, hogy odafigyeljenek a gyermekek nap elleni védelmére. Ebben nyújt segítséget az önkormányzat a NIVEA Sun közreműködésével.
A NIVEA gyártója és forgalmazója, a Beiersdorf Kft. a kerületi óvodáknak felajánlott, kifejezetten gyerekek részére kifejlesztett száz darab napvédő terméket biztosít, emellett pedig támogatást nyújt a kerületben már évek óta sikeresen működő UV-B riasztási rendszer fenntartásához, ami mobiltelefonon, rövid szöveges üzenetben figyelmeztet a veszélyesen magas UV-B értékekre. Az ingyenes SMS-értesítésekre az önkormányzat honlapján, a www.hegyvidek.hu címen lehet regisztrálni.
Az esetleges riasztásokhoz a polgármesteri hivatal tetején elhelyezett UV-B sugárzásmérő készülék szolgáltat információt. A gép folyamatosan rögzíti a mért adatokat, s ezeket hárompercenként továbbítja annak a rendszernek, amely aztán három mérés adatait átlagolva számítja ki az éppen aktuális értéket.
Ha az UV-B index meghaladja a 6-os értéket, a program azonnali értesítést küld az erős sugárzásról, hiszen ekkor már húsz-harminc perc is elég ahhoz, hogy a gyerekek és az érzékeny bőrűek leégjenek a napon. Amikor az UV-B index meghaladja a 8-as, vagyis az extrém sugárzási szintet, a rendszer ismét figyelmeztet a megnövekedett veszélyre, mert ekkor már tíz percnél tovább nem szabad napon lenni.

„Magas UV-B sugárzás esetén délelőtt tíz és délután három óra között egyáltalán nem ajánlott a szabadban tartózkodni” – mondja dr. Tihanyi Lilla. A bőrgyógyász szakorvos azt tanácsolja, hogy a két-három év alatti gyerekeket semmiképp ne érje direkt napsütés. Azok is fokozottan óvják magukat, akiknek nagyon világos a bőre, sok anyajegyük van, vagy melanoma miatt műtötték, illetve a családjukban már előfordult ilyen elváltozás!
A melanoma, azaz a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú tumor, sajnos, egyre gyakrabban fordul elő Magyarországon. Mindenképpen intő jel, ha egy anyajegy kiemelkedik, növekszik, sötétedik, a szélén pigmentnyúlványok alakulnak ki, vérzékennyé válik. Ha az elváltozást időben felismerik, még gyógyítható a bőr daganatos megbetegedése, ezért a bőrgyógyászok mindenkinek javasolják az évenkénti anyajegyszűrést.
Dr. Tihanyi Lilla arra is figyelmeztetett, hogy nyáron a vékony ruházat legfeljebb 15 faktoros védelmet jelent, ezért fényvédő szerek használata is ajánlott. Olyan krémet érdemes választani, amelyik az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is véd. Az orvos elmondta, hogy a megfelelő minőségű, az UV-B sugárzással szemben tényleges védelmet nyújtó napszemüveg viselete szintén fontos, a melanoma ugyanis a szemben is kifejlődhet.
Abban az esetben, ha valaki csak nagyon keveset tartózkodhat napon, D-vitamin-pótlásra van szüksége – annak elsődleges forrása ugyanis a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma. A vitamin hiánya leggyakrabban csontritkuláshoz vezet, de más betegségek előfordulásának kockázatát is megnövelheti. D-vitamin nagyobb mennyiségben a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben a tojásban, májban fordul elő, ugyanakkor tabletta formájában is hozzájuthatnak azok, akik kénytelenek nélkülözni a napsütést.

z.

Az UV-sugárzás hatásai

Az ultraviola-, röviden UV-sugárzás (a látható fénynél kisebb, de a röngtensugárzásnál nagyobb hullámhosszú, a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás) a hullámhossztól függően különböző hatást fejt ki az emberi szervezetre. A földfelszínre beeső ultraibolya-sugárzás legnagyobb részét képező UV-A (315-400 nm) legfontosabb biológiai hatása a bőr azonnali barnulása, a pigmenttartalom sötétedése, emellett viszont bőrpírt, gyulladást is okozhat. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy közvetve károsíthatja a DNS-t, ezáltal pedig szerepet játszhat a bőrrák kialakulásában. Az UV-C (100-280 nm) sugárzást szinte teljesen elnyeli a földi légkör, illetve az UV-B (280-315 nm) sugárzás nagy részét is felfogja a Föld ózonrétege – a bennünket érő napfény körülbelül 1/15-öd része azonban így is az UV-B tartományba esik. Az UV-B a D-vitamin-, illetve a csontképződés szempontjából különösen jótékony hatású, ugyanakkor közvetlenül károsíthatja a DNS-t, így bőrrákot okozhat, továbbá a szemet is károsíthatja.