Haromszaz_bajnok_a_Hegyvideki_Olimpian

Háromszáz bajnok a Hegyvidéki Olimpián

Ismét fellobbant az olimpiai láng a dr. Koltai Jenő Sportközpontban, ahol immár negyedik alkalommal rendezte meg az önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Központ az ötödik osztályos tanulók számára meghirdetett Hegyvidéki Olimpiát. A nagyszabású sporteseményen ezúttal tíz kerületi iskola – az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a Semmelweis gyakorlóiskolája, valamint a Thomas Mann is állandó résztvevőnek számít – tizenöt csapatának több mint háromszáz diákja állt rajthoz.
Nem egyszerű sporteseményről van szó, a gyerekek ugyanis a tanterv részeként az év elejétől a szokásosnál többet foglalkoznak az ókori olimpia kulturális, gazdasági és történelmi vonatkozásaival a történelem-, irodalom-, földrajz-, ének- és rajzórákon. A technika-, illetve kézművesórákon az osztályok közösen készítik el a verseny közben viselt sportruhájukat, a tunikát, az övet és a fejfedőt, továbbá annak a városállamnak a zászlóját, amelynek színeiben részt vesznek az olimpián.
A versenyt megnyitó Pokorni Zoltán elmondta, száz nemzedékkel ezelőtt az ember épp olyan versengő volt, mint ma. A polgármester szerint „az akkoriak a földért, a jószágért, a megtermelt javakért, néha pedig csak a dicsőségért harcoltak. Háromezer évvel ezelőtt azonban a görögök feltalálták a sportot, ami gyökeresen megváltoztatta az egymással küzdő emberek életét” – emlékeztetett Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy ma is azokért a sportágakért lelkesedünk, amelyek egykor az olimpián szerepeltek.
„A görögök rájöttek, hogy csak az képes nyerni, aki harmóniában van önmagával és az élettel, akinek nyugodt a lelke, és úrrá tud lenni a vágyain, azaz túl tud lépni önnön gyengeségein” – hangsúlyozta a polgármester, aki azt kívánta a gyerekeknek, őrizzék meg a bennük rejlő békét, nyugalmat és derűt, mert ez kell ahhoz, hogy valóban sikeresek legyenek.
A buzdító beszédet követően a diákok magyarul és eredeti görög nyelven is meghallgathatták az olimpiai himnuszt, valamint a fogadalomtételt, majd fellobbant a verseny kezdetét jelző olimpiai láng.
Argosz, Athén, Chiosz, Delphoi, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megara, Milétosz, Mükéné, Samos, Spárta, Szirakúza, Théba és Epheszosz ifjú olimpikonjai nagy lelkesedéssel vetették magukat a küzdelembe, s bár győztest ezúttal nem hirdettek, mindenki bajnoknak érezhette magát, hiszen – ahogyan Pokorni Zoltán megfogalmazta – az 1500 méteres maratoni, illetve a százméteres futásban, a kislabdahajításban, a távolugrásban és a grundbirkózásban egyaránt sikerült legyőzni önmagukat. Teljesítményük elismeréseként valamennyi versenyző megkapta az alkalomra készített emlékérmet, és mindenki hivatalos volt a bajnokoknak kijáró elmaradhatatlan olimpiai lakomára is.

(-os)