Ismet_remekeltek_a_Solti_zeneiskola_novendekei2

Ismét remekeltek a Solti zeneiskola növendékei

Újabb nemzetközi és hazai sikereket ért el a Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola: vonószenekara egy rangos belgiumi fesztiválon, hegedűsei pedig egy veszprémi versenyen taroltak. A kitűnő eredményekről Kocsisné Dióssy Krisztinával, az iskola igazgatójával beszélgettünk.

Kezdjük a nemzetközi sikerrel! Milyen versenyen remekeltek a vonósok?

– A belgiumi Neerpeltben rendezték meg a 61. Nemzetközi Ifjúsági Zenekari Fesztivált. Huszonkét országból több mint háromezer-kétszázan érkeztek. A különféle komolyzenei műfajok kategóriái közül növendékeink a szimfonikus és vonószenekari műfajban nyertek.

Egyedül ők képviselték hazánkat?

– Nem, a fesztiválon részt vett még egy ütős- és egy fúvósegyüttes is.

Hány tagú a vonószenekar?

– Általában harminc-harmincöt fős, Belgiumba huszonnégyen utaztak. A zenekari zenélés nálunk épp olyan kötelezően választható tárgy, mint például a szolfézs. Szinte valamennyi növendékünk rangos budapesti gimnáziumban tanul, orvosnak, jogásznak, mérnöknek készülnek. Ezt azért fontos megemlíteni, mert nagy többségük nem a zenei pályát választotta, mégis elkötelezett tagjai a zenekarnak, amelynek összetartó ereje bizonyult a siker zálogának. Ez persze kevés lenne az együttest vezető Bolla Milán nélkül, aki amúgy a Bartók Rádió műsorvezetője. Az ő szaktudása, kedves, közvetlen személyisége is hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek szívesen járnak próbákra, és most is vállalták a kemény felkészülést a versenyre.

Mi volt a feladat Belgiumban?

– Szigorú kiírás szerint minden zenei korszakból kellett játszani, ezenkívül a saját nemzet egy szerzőjétől, valamint kortárs művet is. A mieink Johann Sebastian Bachtól a Gavotte-ot a D-dúr zenekari szvitből, Sibeliustól az Andante Festivót, Dvořak Humoresque-jét, kortársként, illetve hazaiként pedig Soós András Pattogó labdáját és Weiner Leó I. Divertimentójából a Csárdás és a Rókatánc című tételt. A két utóbbit hallhatta egyébként tőlük a hegyvidéki közönség a március tizenötödikei ünnepségen.

Hazai sikert is elért nemrégiben az iskola…

– Május elején rendezték meg a Veszprém megyei Auer Lipót Hegedűversenyt, amelyre meghívták a hegedű tanszakunkat. Mind a hét növendékünk érmet hozott: négy aranyat és három ezüstöt.

Az egyéni sikerekben a tehetség mellett bizonyára fontos szerepe volt a felkészítő tanároknak is.

– Így van, Tornyi Beáta, Borsos Ágnes és Zsida Ramóna kiváló munkáját is díjazzák ezek a szépen fénylő érmek.

Mi a következő próbatétel?

– Az év végi vizsgákra készülünk, három hét alatt több mint nyolcszáz hangszeres növendék mutatja be tudását. Az iskola számára ez lesz az igazi, nagy próbatétel.

(a.)