A_kisebb_szabalytalansagokra_is_figyelnek

A kisebb szabálysértésekre is odafigyelnek

Napi rendszeres járőrözéssel biztosítja a rendet a Hegyvidéki Közterület-felügyelet. A lakosság érdekében végzett munkájuk során a felügyelők a kisebb súlyú, ugyanakkor a polgárokat zavaró szabálytalanságok – például a parkolással, a közterület-használattal vagy a kutyasétáltatással kapcsolatos problémák – megelőzésére, illetve szükség esetén szankcionálására is figyelmet fordítanak.

A Hegyvidék saját közterület-felügyelete 2009-ben azért alakult meg, hogy a feladatot korábban ellátó Fővárosi Közterület-felügyeletnél hatékonyabban, az itt élők érdekeit szem előtt tartva lépjen fel az emberek nyugalmát zavaró, illetve a közterületek rendjét érintő szabálysértésekkel, kihágásokkal szemben.
A tapasztalatok azt mutatják, helyes volt az önkormányzat döntése, a kerületet valóban magukénak érző közterület-felügyelők munkába állításával ugyanis észrevehető az előrelépés: lényegesen kevesebb a szabálytalan közterület-foglalás, a parkolás egyre rendezettebb, és a közterületek tisztasága is sokat javult. Mindebben komoly szerepe van a napi járőrözéseknek, amelyek során a felügyelők elsősorban a megelőzésre koncentrálnak, azonban ha szükséges, a bírságolástól sem riadnak vissza.
Bár a helyzet egyre jobb, a legtöbb munkát még mindig az autósok adják, sokan ugyanis nem tartják be a KRESZ-ben foglaltakat. Pedig érdemes lenne, hiszen a rendőrség mellett a közterület-felügyeletnek is joga, sőt kötelessége szankcionálni a közúti szabálysértések, illetve szabályszegések egy részét. Legalábbis azokat, amelyek a kerületi kezelésű utakon, közterületeken történnek, minden más esetben ugyanis – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – a fővárosi közterület-felügyelet az illetékes.
A KRESZ 40. és 41. paragrafusában meghatározott megállási és várakozási, valamint a táblával jelzett megállási és várakozási tilalmat figyelmen kívül hagyókkal szemben eljáró felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki, aminek összege akár az 50 ezer forintot is elérheti. A behajtási tilalmakat megszegők helyszíni és közigazgatási bírságra számíthatnak, a behajtani tilos tábla semmibevétele például 30 ezer forintot ér – ilyen esetekben nincs lehetőség a mérlegelésre.
A parkolási szabálytalanságok közül a mozgáskorlátozottak számára fenntartott hely jogtalan használata a legdrágább szabálysértés, ennek szintén 50 ezer forint az „ára”. Bár a szabálytalan parkolás sokba kerül, ennek ellenére még mindig ez fordul elő a leggyakrabban. A közterület-felügyelők azonban hajthatatlanok: hiába a fantáziadús történetek, a bírságot mindenképpen kiróják a szabálytalankodóra.
Májustól ismét változott a KRESZ, a háromszög alakú „Vigyázz, gyerekek!” feliratú táblát követően csak harminc kilométer/órával lehet haladni. Érdemes tudni, hogy egyebek közt a Kiss János altábornagy utca is ebbe a besorolásba tartozik. Szintén újdonság, hogy addig nem lehet kikerülni a matricával megkülönböztetett iskolabuszt, amíg a gyerekek fel- és leszállása meg nem történt, valamint a helyi járatú buszokhoz hasonlóan elő kell segíteni a sáv- és helyváltoztatását.
A lakossági bejelentések alapján visszatérő probléma a hajléktalanok jelenléte. Mivel a közterület életvitelszerű használata egyelőre nem tiltott, emiatt nem lehet velük szemben fellépni, a szemetelésért, a hulladékok felhalmozásáért ugyanakkor tettenérés esetén megbírságolhatók.
Szigorúan ellenőrzik a felügyelők a közterületek használatát, a szabálytalan területfoglalásért háromszoros-tízszeres pótdíj jár. Csak elvétve fordul elő, hogy valaki nem jelenti be a sittes konténer kihelyezését, és nincs gond a virágárusokkal sem, a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően a Farkasréti temető körül valamennyi állandó árus rendelkezik engedéllyel.
Más a helyzet a közműcégekkel, ezek ugyanis gyakran „megfeledkeznek” a közterület-foglalási díj befizetéséről. Előfordulnak trükközések is, sokszor hibaelhárítást színlelve végeznek egyébként évekkel korábban már megtervezett fejlesztéseket, javításokat, ilyenkor ugyanis nem kell fizetni a közterület használatáért.
Köztisztasági és társadalmi kérdéseket is felvet a kutyatartás szabályozása. A közterület-felügyelet tapasztalatai szerint a többség betartja az előírásokat, csak a kijelölt futtatókban engedi szabadon kedvencét, és a kutyagumit is felszedi utána.
Aki nem így tesz, ötezertől ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, mivel a kutyaürülék eltakarításának elmulasztása köztisztasági szabálysértésnek minősül. Az utóbbi időben egyre többször történt bírságolás, amiben – örvendetes módon – a szabályokat tiszteletben tartó kutyatulajdonosok is partnerek. Számos esetben éppen ők hívják fel a közterület-felügyelők figyelmét azokra, akik magatartásukkal rossz hírét keltik az állattartóknak.

mm.