Kozos_gorog_husvet

Közös görög húsvét

A hagyományoknak megfelelően a fővárosi görög közösség ezúttal is a Fülemile úti táborban ünnepelte meg az ortodox húsvétot május első vasárnapján. A XII. kerületi görög kisebbségi önkormányzat családi rendezvényén közel félezer ember elevenítette fel a Görögországban ilyenkor két napon át tartó mulatságok hangulatát.

Görögország egyik legfontosabb családi és vallási ünnepe a húsvét, a nagyszombati misét követően megkezdődik a két napig tartó „népvándorlás”, a rokonok és barátok akár több száz kilométert is megtesznek azért, hogy együtt legyenek. Mindenhol lakomákat rendeznek, a hétfő éjszakáig tartó szabadtéri vigasságokon kecskét és bárányt sütnek, énekelnek, táncolnak az emberek.
Ezt a hagyományt teszi élővé minden évben a XII. kerületi görög kisebbségi önkormányzat, amely idei húsvéti nagyrendezvényét is a Fülemile úti táborban tartotta. A programra a szokásoknak megfelelően nem csupán a kerületi, hanem a fővárosi görögök is meghívást kaptak, akik eddig nem látott nagy számban jöttek el a Hegyvidékre.
A lelkesedés nem véletlen, hiszen a résztvevőket ezúttal is hamisítatlan görög vendégszeretettel fogadták: volt élő zene és táncház, a gyerekeknek járt a piros tojás, és az otthoni ízek, a finom ételek, italok sem hiányozhattak a mulatságról. „Sokat köszönhetünk a kerületi képviselő-testület tagjainak és különösen Pokorni Zoltán polgármesternek, nélkülük ugyanis biztosan nem tudnánk évek óta megrendezni a programot” – emelte ki Parragh Lászlóné, a kerületi görög kisebbségi önkormányzat elnöke. Mint mondta, a Hegyvidéki Önkormányzat már hetedik alkalommal biztosította a helyszínt, lehetőséget adva arra, hogy kulturált körülmények között ünnepelhessenek együtt a Budapesten élő görögök.

sm.