Muskatlik_diszitik_a_keruleti_foutakat

Muskátlik díszítik a kerületi főutakat

Megkezdte a kerületi tulajdonú közterületek virágosítását, illetve a növényzet megújítását az önkormányzat. A parkokba a városfejlesztési iroda közel tízezer, míg az utcai ágyásokba a Hágó Kft. további hatezer egynyári palántát ültet el. A városközpont villanyoszlopait a nyár végéig összesen hatszáz cserép tiroli futómuskátli díszíti.

Az árvácskák elvirágzását követően az idén is egynyári palántákkal ülteti be a közterületi virágágyásokat az önkormányzati tulajdonú Hágó Kft. Közel hatezer tő kerül a következő hetekben a már megszokott helyekre: a Németvölgyi Általános Iskola elé, a Pethényi úti buszmegállóhoz, a Diana utca és a Gyönyvirág út, valamint a Győri út és a Bán utca sarkára, az Eötvös úti kőkereszthez, illetve a Normafa-parkolóhoz.
Most először nyári virágdíszt kap a Németvölgyi út és Királyhágó tér sarka is, ahol tavaly a környékbeli óvodások nárciszokat ültettek. A virágágyást azóta a Hágó Kft. faszegéllyel látta el, az elvirágzott nárciszhagymák közé pedig egynyári bársonyvirágot és begóniát ültetnek.
Ismét virágba borultak a városközpont főútjai, a Böszörményi úton, az Apor Vilmos téren és a Csörsz utcában összesen száz villanyoszlopra hatszáz cserép futómuskátlit helyeztek ki. Az önkormányzati cég munkatársai hetente több alkalommal locsolják a fejlődő töveket, hogy a növények egész nyáron át virágozzanak.
Az utcai ágyások mellett a parkokba további közel tízezer palántát, elsősorban többféle színű tagetest, celóziát és petúniát ültet a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodája. Már megszépült a Rusztaveli téri szobor környéke, a forgalmas területet begóniákkal tették még barátságosabbá.
Befejeződött a tavaszi fásítás. A fasori hiányokat ezúttal is a városi klímát tűrő, többször iskolázott, tehát nagyméretű csemetékkel, kőrissel, csörgőfával, japánakáccal, lepényfával, hárssal pótolták. Az önkormányzat jóvoltából tovább szépült az egyébként fővárosi kezelésű Gesztenyés kert, amelynek nyugati oldalát április vége óta több száz cserje, fagyal, tűztövis és som díszíti. A növényeket úgy helyezték el, hogy élettel teli, méltó hátteret adjanak a nemrégiben felavatott Esterházy János-emlékműnek.

(mm.)

Virágosít a FŐKERT

A FŐKERT Nonprofit Zrt. is hozzákezdett a fővárosi tulajdonú közterületeken található virágágyások felfrissítéséhez. A cég szakemberei több mint kétszázötvenezer változatos színű és formájú virágra cserélik a szirmaikat vesztett kétnyári növényeket. A telepítéseknek köszönhetően a fővárosi önkormányzat kezelésébe tartozó részeket egészen kora őszig mintegy kétszázféle palánta díszíti majd, az egynyári növények egyharmada magyar fajta. Az idei nyár slágerei a kakastaréj, a nebáncsvirág, a begónia, a verbéna és a bársonyvirág, ezeken kívül sok lisztes zsálya, díszcsalán, petúnia, valamint kúpvirág látható majd az utcákon, tereken. Azt, hogy hová milyen virágok kerülnek, az adott terület tulajdonságai, fényviszonyai és fekvése határozzák meg. Mivel 2013 a vízügyi együttműködés nemzetközi éve, a virágágyak a vizet, a víz szerepét jelenítik meg. A Hegyvidéken hat helyen, a Széll Kálmán téren, a Wallenberg-, az Árkay-, a Beethoven- és a Mindszenty-szobor körül, valamint a Városmajorban újonnan kialakított ágyásban mintegy hatezer palántát telepítenek. A munkálatokkal a tervek szerint a napokban végeznek.