Sussunk_a_szabadban2

Süssünk a szabadban!

Az idén (is) „kimaradt” a tavasz, a hirtelen jött meleg arra csábít, hogy sütögessünk, grillezzünk egy pompás uzsonnát, kiadós vacsorát a szabadban, legyen az hegy- vagy partoldal, hívogatóan zöld rét, netán az otthoni kert. Ehhez a kitűnő elfoglaltsághoz adunk két ötletet.

Barbecue csirkecomb

Hat-nyolc darab csirkecombot lebőrözünk, és a forgójuknál kettévágjuk. Néhány szál babérlevéllel, 8-10 szem borssal és 1 kiskanál ételízesítő porral ízesített bő vízben éppen csak félpuhára főzzük.
Takarékosabb megoldás, ha hagyományosan „bezöldségeljük” és megfűszerezzük a comboknak való levet, ezzel szert tehetünk egy könnyű húslevesre, amit akár másnap fel is tálalhatunk jóféle levestésztával, frissen felaprított petrezselyemzölddel. Ha mást tervezünk, a tészta és a petrezselyem nélkül le is fagyaszthatjuk.
Míg főnek a combok, elkészítjük a mártást: összekeverünk 3,5 deci ketchupot, 4 evőkanál mézet és 1-1 mokkáskanálnyi őrölt oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, Cayenne borsot, durvára őrölt színes borsot és sót. Kiemeljük a félig főtt csirkehúst, és beleforgatjuk a friss mártásba, majd a grillrácsra sorakoztatjuk. Faszénparázs fölött vagy grillsütőben mintegy 30 percig sütjük, meg-megforgatva.
Fóliában sült burgonyát ajánlunk hozzá. Ehhez kitűnő az idei zsenge fokhagyma, amelyet 1 csokor frissen aprított petrezselyemzölddel együtt beleaprítunk 3-4 deci tejfölbe. Könnyű, hideg világos sört, esetleg 14 fokosra lehűtött száraz fehérbort, badacsonyi kéknyelűt kóstoljunk a ropogós csirkecombokhoz.

Grillezett cukkinis szendvics

Leszárazunk, félbevágunk 3-4 szem közepes paradicsomot. Kikaparjuk a magjaikat, apró kockákra vágjuk a húsukat. Megmosunk 4 zsenge, kisebb cukkinit, miután a végeiket levágtuk, vékonyan felszeljük. Felaprítunk 15 deka mozzarella sajtot, és összekeverjük a paradicsomokkal meg a cukkinival. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük 1 gerezd zúzott fokhagymával, 4 ágacska friss bazsalikommal és néhány levél oregánóval.
Egyenletesen 4 jókora kenyérszeletre halmozzuk a keveréket, majd grillrácsra vagy tepsibe fektetve addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad.Sussunk_a_szabadban1

JM