Tavaszi_hulladekgyujtes

Tavaszi hulladékgyűjtés

Immár több mint egy évtizede ad lehetőséget a hegyvidékieknek az önkormányzat arra, hogy évente kétszer a környezetvédelmet szem előtt tartva szabaduljanak meg az otthonukban felhalmozódott papírhulladéktól, illetve a rossz vagy megunt, kidobásra ítélt elektronikai berendezésektől. Idén sem volt ez másképp, a Feparec Kft. közreműködésével meghirdetett tavaszi akció során mintegy két tonna papír, valamint szintén két tonna elektromos készülék és akkumulátor gyűlt össze a polgármesteri hivatal előtt, illetve a Pagony és a Fodor utca kereszteződésében kialakított átvevőpontokon.
A szokásos számítástechnikai eszközök mellett ezúttal elsősorban televíziókat vittek az emberek, a régi, elavult katódos készülékek szinte teljesen megtöltötték a teherautókat. Elektronikai hulladékból tehát nem volt hiány, papírból azonban a tavalyi évhez hasonlóan jóval kevesebb érkezett, aminek oka, hogy azt helyben is gyűjthetik a lakók a XII. kerületben elsők között bevezetett házhoz járó szelektív gyűjtés keretében.
A leadott elektronikai és konyhai kisgépeket a Feparec Kft. bontóüzemében feldolgozzák, az újrahasznosítható alkatrészeket kiszerelik, a maradékot összedarálják, és alapanyagok szerint szétválogatják kohászati felhasználásra. A papírból Dunaújvárosban "újrapapír" készül, az akkumulátorokat pedig felújítják.

(m.)