Élő energia

A Jókai Klubban tartották meg az „Élő Energia 2009–2013 – Megújuló energiaforrások alkalmazása az önkormányzatok életében” című rendezvénysorozat legutóbbi konferenciáját. Ezen a Hegyvidéki Önkormányzatot képviselő Kovács Lajos alpolgármester a kerület zöldprogramját mutatta be. Mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselő-testület 2011-ben fogadta el a Hegyvidéki Környezetvédelmi Programot, amely a 2016-ig terjedő időszakra fogalmaz meg célokat és feladatokat.
Az alpolgármester elmondta, hogy ebbe a körbe tartozik a házhoz járó szelektív hulladékgyűjtés, amit Budapesten az elsők között vezetett be a XII. kerületi önkormányzat. 2011 októberétől kezdve 424 társasház csatlakozott a programhoz, összesen 845 darab 240 literes gyűjtőedényt helyeztek ki a kerületben.
A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy a begyűjtött mennyiségek folyamatosan növekednek: jelenleg havonta 6-8 tonna PET palack és fém italdoboz, valamint átlagosan 17 tonna vegyes papírhulladék kerül a kukákba. Mivel nemrégiben az FKF Zrt. Budapest teljes területén elindított egy hasonló begyűjtési rendszert, Kovács Lajos össze kellene hangolni a helyi és a fővárosi szintű programot.
Idén ősszel ötödik alkalommal adnak komposztládákat az érdeklődőknek, aminek célja a zöldhulladék helyben történő hasznosításával a háztartási hulladék mennyiségének csökkentése. Becslések szerint az akciónak köszönhetően éves szinten több száz köbméterrel kevesebb zöldhulladék elszállítására van szükség a kerületben.
Szintén a felelős hulladékgazdálkodás kialakítását szolgálja az évente két alkalommal megtartott papír-, elektronikai hulladék- és autóakkumulátor-gyűjtés. Alkalmanként átlagosan mintegy 100-150 használt akkumulátor, 3-4 tonna papír és 1-2 tonna elektronikai hulladék gyűlik össze.
A Föld napjához, illetve az országos TeSzedd programhoz kapcsolódva minden évben erdőtakarítási akciót hirdet az önkormányzat, a szemétszedéshez ingyenesen biztosít kesztyűket, műanyag zsákokat és egyéb eszközöket. Ugyancsak a lakókörnyezet védelmét szolgálja a vadgesztenyefák aknázómoly és guignardiás levélbetegség elleni vegyszeres kezelésének támogatása, aminek keretében a tavasz végi ismétlőpermetezés költségeit vállalja át az önkormányzat.
Éppen egy évvel ezelőtt indult el a kerületi zöldvagyon-kataszteri felmérés, melynek során adatlap készül minden egyes – kerületi kezelésben lévő – közterületi, valamint az intézmények területén álló fáról. A dokumentáció a többi között tartalmazza a pontos helyszínleírást, a növény becsült korát, egészségi állapotát, lomb- és törzsátmérőjét, a gyökérzet és a gyökérzet feletti burkolat minőségét, illetve a faegyedek számított pótlási és eszmei értékét.
Május végétől szeptember elejéig ingyenes UV-riasztó rendszert működtet az önkormányzat, a polgármesteri hivatal tetejére telepített mérőegység adatait számítógép dolgozza fel. A szolgáltatást igénybe vevők SMS-ben kapnak értesítést, amennyiben az UV-index meghaladja a 6-os értéket.
A Hegyvidéki Önkormányzat 2008 decemberében csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez. A taggá válást követően – az MTA Szociológiai Kutatóintézet és külső szakemberek bevonásával – elkészült a Hegyvidéki Éghajlat-változási Stratéga, amely alapvető célokat és feladatokat határoz meg a tudatformálás, alkalmazkodás és energiagazdálkodás területén.

-os