Jot_frisset_olcson

Jót, frisset olcsón – megnyílt a hegyvidéki kistermelői piac

A ceglédi kistérség termelői, azaz albertirsai, dánszentmiklósi, tápiószőlősi, ceglédberceli és nagykőrösi gazdák mostantól maguk szállítják és kínálják eladásra a hegyvidéki vevőknek friss, minőségi terményeiket, vagy az azokból feldolgozott élelmiszereket: a hét minden munkanapján azonos helyszíneken várja a vásárlókat a hegyvidéki kistermelői piac. Az április végi ünnepélyes megnyitón Pokorni Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő mellett részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a ceglédi kistérség termelői közötti együttműködés részeként kistermelői piac nyílt a XII. kerületben. Pokorni Zoltán köszöntőjében kiemelte, hogy „a Hegyvidéken élők tudatosabbak, jobban odafigyelnek arra, hogy biológiailag ellenőrzött, egészséges, friss zöldséget és gyümölcsöt vásároljanak. Ennek bizonyítéka, hogy itt működik az ország legszebb és talán legnagyobb biopiaca is, a MOM Kulturális Központ parkjában, nagy sikerrel.”
Néhány évvel ezelőtt, a svábhegyi pünkösdi búcsú alkalmával fogalmazódott meg a gondolat, hogy ne csak a hasonló ünnepeken, de hétköznapokon is vásárolhassunk friss, magyar szezonális termékeket. „Már csak azért is – mondta a polgármester –, mert nemcsak friss, magyar és egészséges, de olcsóbb is, hiszen a kereskedelmi láncok miatt rárakódó költségeket megspóroljuk azáltal, hogy közvetlenül a termelők hozzák ide.”
Pokorni Zoltán hangsúlyozta, mindez annak köszönhetően jöhetett létre, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte a piaci szabályozásokról szóló törvény módosítását. „Nem volt egyszerű, hiszen rengeteg részben felesleges előírás korlátozta a piacok építésének, működtetésének lehetőségét. Miniszter úré az érdem, hogy megküzdött az ÁNTSZ nevű, egyébként nagyon fontos és hasznos szervezettel; talán a parlamenti vitából érdemes felidézni, hogy a közértekben sem találunk folyóvizes kézmosót a vevők számára, vagy nyilvános vécét – túlzó előírás lenne ugyanezt megkövetelni egy alkalmi, vagy hetente egy nap üzemelő piac esetében. Egyszerűbb, jobb és kezelhetőbb törvény alapján indíthatjuk el a kerület öt helyszínén más-más munkanapokon az árusítást.”
Fazekas Sándor mindenekelőtt gratulált az önkormányzat vezetőinek és munkatársainak a piac létrejöttéhez. „Fontos pillanat ez, mert minden egyes új gazdapiac megnyitása azt a célt szolgálja, hogy minél több termelő tudjon közvetlenül értékesíteni a vásárlók, a magyar emberek számára – fogalmazott. – Nagyon lényeges, hogy az eladó és a vevő közvetlen, személyes kapcsolatban legyen egymással, mert ez egyfajta biztonságot is jelent, garancia arra, hogy az ennivaló, a termék jó.”
Az elmúlt három évben a közvetlen értékesítések száma (amikor egyenesen a termelőtől vásárol a fogyasztó) megduplázódott Magyarországon – mondta a miniszter. „Ma ez az élelmiszerpiac tíz-tizenkét százalékát jelenti. Ez komoly lehetőség, és a magyar kézműves élelmiszerek, elfeledett ízek újjászületését is jelenti… Bízom benne, hogy más kerületek is követik a példát, ami rendkívül szellemes, kreatív és mindenki számára előnyös” – tette hozzá a piaci pontokra célozva.Jot_frisset_olcson2
Mint arról lapunk korábban beszámolt, a nagy múltú gyümölcstermesztő kistérség gazdái termelő- és értékesítő szövetkezetet hoztak létre, közös hűtőházat építettek, és innovatív kezdeményezésekkel – gyümölcslégyártással, gyümölcsaszalással, brikettáló üzem építésével, falusi turisztikai szállások kialakításával – igyekeznek fenntarthatóbbá tenni gazdaságaikat. Csatlakoztak a GlobalGAP elnevezésű minőségirányítási rendszerhez, ezzel biztosítják terményeik minőségét, az áruk további útját és biztonságát.
A gazdák kezdeményezésére jött létre a Termelő.Hu Kft., amely kidolgozta a termelői piaci kereskedelem újszerű modelljét, ami először a Hegyvidéken valósul meg. Ennek alapja a naponta más helyszíneken megrendezett árusítás, melynek során közvetlenül találkoznak egymással a minőségi, friss, magyar termények, a termelők és a vásárlók.
Kaszás Attila, a Termelői.Hu Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kistermelői árak, a közvetlen termelői-vásárlói kapcsolat mellett e modell szerepet vállal a kisgyerekek szemléletformálásában éppúgy, mint a rászorulók támogatásában. Beszámolt arról a tervről, hogy a nem távoli jövőben lehetővé kívánják tenni az online kereskedést is.
A megnyitót megelőzően próbaárusítást tartottak a termelők a Hegyvidéken. Takács Ildikó, aki lassan másfél éve szervezi, hogy a kistérség termelői bekapcsolódjanak a programba, lapunknak elmondta, rendkívül jók az első tapasztalatok: „Fontosnak tartottuk az egy hete rendezett próbát, hogy minden szempontból felkészülhessünk a rendszeres árusításra. Már akkor is nagy örömmel és érdeklődéssel fogadtak minket a hegyvidékiek.”
Érdeklődésben ezúttal sem volt hiány. Az ünnepi köszöntők után a vásárlók pillanatok alatt körülvették a standokat, hogy hagymát, krumplit, sárga- és fehérrépát, retket, paprikát, almát, szamócát, különféle lekvárokat és mézeket, őrölt fűszerpaprikát, százszázalékos gyümölcstartalmú gyümölcsleveket vagy éppen muskátli- és más virágpalántákat szerezzenek be a megszokott piaci árnál olcsóbban. Mostantól tehát a hét minden munkanapján megtehetik ezt.

J. E.

A piacpontok helyszínei

Hétfőnként a városmajori plébánia előtt

Keddenként a Kiss János altábornagy utcában, a polgármesteri hivatal mellett

Szerdánként a Farkasréti Mindenszentek Plébánia előtt

Csütörtökönként a Városmajor utcában, a János kórház előtti villamosfordulóban

Péntekenként a Diana utcában, a Jókai iskola előtti téren

A biopiac továbbra is szombatonként várja a vásárlókat a MOM Kulturális Központ mellett