Kortars_segito_kepzes_az_Ifjusagi_Kozossegi_Terben

Kortárs segítő képzés az Ifjúsági Közösségi Térben

Lassan két éve már, hogy megnyílt a társaságra vágyó tizenévesek előtt a Hajnóczy József utcai Ifjúsági Közösségi Tér, amely a fiatalok aktív közreműködésével folyamatosan alakítja programkínálatát. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően nemrég Kismaroson táboroztak a gyerekek, továbbá elindult a kortárs segítők képzése.

Fontos heteken van túl az Ifjúsági Közösségi Tér – emelte ki Krolopp Györgyi csoportvezető a Hajnóczy József utcai helyen rendezett, a fiatalokkal foglalkozó kerületi intézmények, szervezetek képviselőinek részvételével zajló beszélgetésen. Mint mondta, pályázati támogatást nyertek egy háromnapos tavaszi tábor megvalósításához, aminek alapvető célja az volt, hogy erősítsék a hozzájuk járó ifjak közösségi aktivitását, és kedvet adjanak nekik ahhoz, hogy taggá, vagy akár kortárs segítővé, azaz a saját korosztályukban elfogadott programfelelőssé váljanak.
A pályázat célkitűzéseihez igazodva a hazaszeretet erősítését is szolgálta a kismarosi tábor. A fiatalok játékosan, élményszerűen dolgozták fel nemzeti ünnepünket, március tizenötödikét, a 12 pont nyomán tizenkét feladatot kellett elvégezniük. Ezek között volt kokárdavarrás, címerkészítés, illetve Táncsics kiszabadítását is eljátszották.
„Várakozásunkon felül jól sikerült a tábor, mindenki szívesen részt vett a közös programokban. Bár lett volna lehetőség az önálló időtöltésre is, ezt senki nem igényelte igazán, a nappalokat és az éjszakákat is közös játékokkal múlattuk” – idézte fel a táborozással kapcsolatos élményeit a csoportvezető.
A tábor közösségépítő hatását tükrözi, hogy a résztvevők közül hárman időközben taggá váltak, míg a korábbi négy aspiráns mellett még ketten jelentkeztek a fiatalok által csak „adminnak” nevezett kortárs segítőnek. Schmidt Richárd pszichopedagógus a szakmai összejövetelen arról számolt be, hogy nemrég elkezdődött a kortárs segítők képzése, ami lényegében önismereti tréning a jelöltek – öt fiú és egy lány – számára. A két és fél hónapon át tartó foglalkozások záró feladataként a nyári tábor egyes programelemeinek szervezését bízzák majd az „adminokra”.
A pszichopedagógus úgy érzi, nemcsak az intézmény munkatársai, hanem a fiatalok részéről is hatalmas a várakozás, a kortárs segítők személyisége meghatározó lehet az Ifjúsági Közösségi Tér jövője szempontjából. Épp emiatt a közösség tagjai feltételül szabták, hogy csak az lehet jelölt, akit a többség arra érdemesnek tart. A fiatalok maguk fogalmazták meg, hogy az „admin” nem lehet szerhasználó, illetve szintén kizáró ok, ha valaki bármilyen jogsértést követ el, rendőrségi ügye van.
„Az Ifjúsági Közösségi Tér be tudja tölteni eredeti szerepét: azt, hogy a problémás gyerekek nagyobb tudatossággal, felelősséggel viszonyuljanak az élet dolgaihoz” – foglalta össze küldetésük lényegét Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő és a Gyermekjóléti Központ vezetője. Krolopp Györgyi ehhez annyit tett hozzá, hogy a peremhelyzetben lévő fiatalok elfogadó környezetet találnak nemcsak a korosztályukból, hanem a felnőttek, azaz a munkatársak között is, akik meghallgatják őket, és szükség esetén próbálnak szakértő segítséget nyújtani gondjaik megoldásához.

z. 

Az Ifjúsági Közösségi Tér „Talpra kamasz!” programcímmel meghirdetett tábora a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatásával, a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósult meg. A pályázat azonosítója: IFJ-GY-12-D-8766.