Szépség és harmónia - Balogh András emlékkiállítása

Bár nem a Hegyvidéken élt, a Margaréta játszótér melletti műterme révén hosszú időn át kötődött a kerülethez az 1992-ben elhunyt Balogh András. A festőművész emlékkiállítását a napokban láthatta a közönség a Hegyvidék Galériában.
A tárlatot megnyitó Fonti Krisztina alpolgármester a nagyterem középpontjában bemutatott Mindszenty-portré apropóján elmondta, nemsokára elkészül a bíborosról elnevezett téren felállítandó szobor. Kontur András szobrászművész alkotása a helyi KDNP kezdeményezésére, az állam, a Hegyvidéki Önkormányzat, az Istenhegyi Szent László Plébánia támogatásával és adományozók hozzájárulásából valósulhat meg. Az alpolgármester még egy bejelentést tett: Balogh András családja kezdeményezésére a közeljövőben emléktáblát helyeznek el az önkormányzat mögötti házon, ahol a művész műterme állt.Szepseg_es_harmonia1
Balogh András 1946-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere Burghardt Rezső volt, akinek tanársegédje is lett. Első elismerését, a Balló Ede-díjat húszévesen vehette át, öt esztendővel később, 1939-ben kapta meg a Magyar Képzőművészeti Főiskola Székely Bertalan-díját.
Külföldi művészek számára különösen nagy kitüntetés a Firenzei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále aranyérme, amellyel 1971-ben jutalmazták. Festőként a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége elnökségi tagja volt, ugyanakkor 1950-től a Budapesti Kertészeti Kutatóintézetben, majd a Kertészeti Főiskola Tervezési Intézetnél dolgozott, 1965-től a Kertészeti Főiskolán tanított. Tihanyban és Zsennyén is alkotott.
Művészetét a poétikus realizmus jellemzi, bensőséges hangulatú, lágy színvilágú, dekoratív elrendezésű kompozícióin a szépség, a harmónia kifejezésére törekedett. Utóbbira jó példa a Hegyvidék Galériában is bemutatott Lány egyszarvúval. Képei a Magyar Nemzeti Galériában, vidéki múzeumokban, olasz, német, amerikai, kanadai és ausztrál magángyűjteményekben találhatók.Szepseg_es_harmonia2

ai.