A_termeszet_illata

A természet illata - Chochol Károly fotóművész kiállítása

Chochol Károly tizenöt éves kora óta a fotóművészet megszállottja. Szenvedélyét a legnehezebb időkben sem adta fel, az 1956-os forradalom és szabadságharc idején is megörökítette mindazt, ami nemcsak az ő, de más emberek életébe is kerülhetett volna.
„Ötvenhat előtt már köztudott volt, újságot venni sem megyek fényképezőgép nélkül, és bizony, nagyon sokszor megszorongattak azért, hogy hol vannak az ötvenhatos fotóim. Ahogy mindenki, én is tudtam, hogy a külföldi és a magyar sajtóból előkerült képek alapján sok embert elővettek, és – valljuk meg őszintén – voltak, akik az életükkel fizettek. Ha választanom kellett volna, inkább megeszem a negatívokat, mintsem hogy odaadjam őket…” – mesélte Chochol Károly, akinek munkásságát számos elismeréssel díjazták: egyebek között 1968-ban a FIAP III. Nemzetközi Diaporáma fesztivál I. díjával, illetve 1995-ben a Magyar Televízió Életmű Nívódíjával.
Az önkormányzat földszinti folyosógalériáján nemrég megnyílt Tájképek című tárlatának különlegessége, hogy a fotók id. Markó Károly előtt tisztelegnek. „Markó Károly a magyar tájképfestészet atyja. Amikor egy évforduló kapcsán alkalom adódott, a legnagyobb örömmel próbáltam tisztelegni az emléke előtt” – magyarázta Chochol Károly.
Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője fontosnak tartja azt a mintakövetést, amit a művésztől tanulhatunk: „A mai világban a gyerekek számára hiányoznak az igazi példaképek. Ezek a fotók, túl azon, hogy felüdülést adnak, bemutatják Chochol Károly életútját is. Ha annak idején azt fogalmazhattuk meg Markó Károlyról, hogy példát mutatott az őt követő mesteremberek számára, akkor most ugyanezt mondhatjuk el Chochol Károlyról.”
Feledy Balázs művészeti író így jellemezte a látottakat: „Tizenkét kép szerepel, de egy egész világ nyílik meg velük: évszakokkal, napszakokkal, nagy mélységgel, élességgel. A fotók által hatalmas távlatok nyílnak meg messzeségben, magasságban. A természet illata hatja át a kiállítást.”

B. M.