Villamospalya-felujitasok_a_keruletben

Villamospálya-felújítások a kerületben

A következő hónapokban a XII. kerületet is érintő átfogó villamospálya-rekonstrukció kezdődik a fővárosban. Megújul az 59-es vonala a Kiss János altábornagy utca és az Apor Vilmos tér, valamint a 18-as, az 59-es és a 61-es villamosoké a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar között.

A tervek szerint június 8-án megkezdődik a villamospálya szakaszos felújítása a Böszörményi úton. A várhatóan három hétig tartó munkálatok ideje alatt szünetel az 59-es villamos közlekedése. A Böszörményi úton a Kiss János altábornagy utca és a Jagelló út között úgynevezett nagypaneles technológiával építik át a pályát, ezenkívül a Királyhágó tér közelében is megtörténik néhány rosszabb állapotú nagypanel cseréje.
Szintén felújítják a vágányokat a harmadik negyedévben a Krisztina körúton, az Attila út és a Déli pályaudvar között, itt a sínek cseréje mellett a vágányzóna bazaltbeton burkolatot kap. Utóbbira azért van szükség, hogy közúti torlódás esetén a buszok használhassák a villamospályát. A következő lépésben a Vérmező út Attila út és Várfok utca közötti szakaszán, a bal oldalon buszsávot létesítenek, így az autóbuszok a Vérmező úti dugókat is kikerülhetik. A pályarekonstrukció idején a 18-as rövidített, a 61-es pedig két szakaszban jár majd.
Jelentős felújítás zajlik július 1-jétől július 26-ig a nagykörúti villamosok vonalán, az Oktogon és a Blaha Lujza tér között. Ideiglenesen megváltozik a járatok forgalmi rendje: a 4-es és 6-os villamosok két szakaszban, a Széll Kálmán tér és az Oktogon, valamint a Bérkocsis utca és a Móricz Zsigmond körtér, illetve a Bérkocsis utca és Újbuda-központ között szállítják az utasokat.
Július 27-től augusztus 19-ig a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között folytatódik a szakaszos pályafelújítás, ezért a Széll Kálmán térről induló villamosokkal csak a Corvin-negyedig lehet majd eljutni. Ugyanebben az időben a Fehérvári úton is felújítják a nagypaneles villamospályát, emiatt a 18-as, 41-es és 47-es villamosok megosztva közlekednek.
Közvetlenül a Hegyvidékhez kapcsolódó hír, hogy a BKK felülvizsgálja a 61-es villamos forgalmi lámpáit. Az Alkotás utcán közlekedő járat ugyanis a Móricz Zsigmond körtér felé nagy utasforgalmú időszakokban esetenként lekési a jelzőlámpa szabad jelzésének végét a Csörsz utcai megállóban. Több csomópontban programmódosítást végeznek annak érdekében, hogy egyenletesebb legyen a villamosközlekedés. A BAH-csomópont után további – a villamos menetidejét csökkentő – módosítások is történnek.

mm.