Viragultetes_es_adomanygyujtes1

Virágültetés és adománygyűjtés

Növényeket ültettek, sziklakertet készítettek, takarítottak a hegyvidéki óvodások a Föld napja alkalmából. Jutott idő a kikapcsolódásra is, a különféle akadályversenyeken játék közben tanultak a gyerekek a környezetvédelemről.

Denis Hayes egyetemista 1970. április 22-én megmozdulást szervezett az emberre káros növényvédő szerek használata elleni tiltakozásul. Felhívására huszonötmillió amerikai vonult az utcára, ami hozzájárult az első levegő- és víztisztasági törvény elfogadásához. Tizenkilenc évvel később az akkor már környezetvédelmi szakemberként dolgozó Hayes megalakította a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. A szervezet munkájának köszönhetően minden évben több mint száznegyven országban ünneplik meg ezt a napot.
Magyarország az elsők között, 1990-ben csatlakozott a környezettudatos gondolkodás fontosságát hangsúlyozó kezdeményezéshez. A Föld napjára a hegyvidéki óvodákban hagyományosan színes programokkal készülnek – így történt ez ebben az esztendőben is.
A Normafa Óvodában virágvásárt tartottak, az Orbánhegyi és a Zugliget Óvodában kertrendezés zajlott. Az utóbbiban kétnapos rendezvénnyel várták a családokat, először gyerekek és szülők közösen megszabadították az intézmény kertjét a télről megmaradt zöldhulladéktól, majd füvet nyírtak, bokrot nyestek, valamint előkészítették a terepet a hagyományos tavaszi ültetéshez.Viragultetes_es_adomanygyujtes2
A következő napon már reggel megkezdődött a munka, az óvodások színes palántákat tettek a virágágyásokba. Délután zsíroskenyér-partit rendeztek, amelyen a szülők koncerttel kedveskedtek a kis kertészeknek. A most először meghirdetett „Egy könyv az óvodámért” adománygyűjtő akció bevételét az óvodai műhelyek eszközvásárlására fordítják majd.
A Városmajor utcai óvodában a gyerekek szüleikkel együtt két napon át virágosítottak, veteményeztek és sziklakertet építettek, valamint zajfogó cserjékkel tették még barátságosabbá a játszókertet. A hagyományos természetvédelmi akadályverseny öt állomásán ezúttal az újrahasznosítás volt a téma, az óvodások papírból jojót, kupakból pecsétnyomót, PET palackból játékbékát, zsebkendőből virágot, joghurtos dobozból csörgőt készítettek. Nem maradhatott el a szokásos kerti parti sem, helyben készült paprikás krumpli és sütemény csillapította a résztvevők éhségét.
A Föld napi virágosítást és kertszépítést változatos akadályverseny követte a Mackós Óvodában. A kicsik megtapasztalták a mocsárjárás nehézségeit, kipróbálták a térképészetet, valamint egy különleges, a terméseket és köveket felhasználó térbeli memóriajátékot.
Külön hangsúlyt kapott az élőhelyek védelme. A békamentés során – természetesen játékállatok segítségével – kiderült, hogy a vizek szennyezése mekkora veszélyt jelent az állatvilág számára. A mozgalmas feladatok teljesítését követően kerti mulatság vette kezdetét, amelyen mindenki annyi egészséges és zamatos gyümölcsöt ehetett, amennyi csak belé fért.Viragultetes_es_adomanygyujtes3

em.