Egyeztetések a Normafa rehabilitációjáról

A Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatban jelenleg a Natura 2000-es, valamint más, az önkormányzat által önként vállalt környezet- és természetvédelmi hatásvizsgálatokat végzik a szakértők. Emellett zajlanak a megbeszélések Pokorni Zoltán polgármester és munkatársai közreműködésével az ügy iránt érdeklődő civilszervezetekkel és magánszemélyekkel, amelyeknek és akiknek a konstruktív javaslatait – amennyiben a természetvédelmi vizsgálatok eredményei alapján ez lehetséges lesz – igyekeznek beépíteni a később elkészülő részletes tervekbe.
Az elmúlt hónapokban számos természetvédelemmel foglalkozó szervezet vett részt a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatos egyeztetéseken. Az első, széles körű szakmai tanácskozás július közepén a Vidékfejlesztési Minisztériumban zajlott.
Az átfogó projektismertetésen a Budakörnyéki Natúrpark Egyesület, a Greenpeace, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Védegylet és a WWF képviselői voltak jelen. A szervezetek munkatársaival közösen július végén és augusztus elején közös terepbejárásokat is tartottak a Natura 2000-es hatásbecslés kapcsán – első alkalommal a Harangvölgyet és a zarándokszállás feletti idős bükköst járták be, másodjára pedig a fokozottan védett csíkos boglárka élőhelyével ismerkedtek meg.
Augusztus első napjaiban Szabó-Kalmár Éva, az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának vezetője külön egyeztetéseket folytatott az MME-vel, valamint egy másik alkalommal a WWF erdészeti programvezetőjével és a Párbeszéd Magyarországért helyi képviselőivel. Augusztus és szeptember folyamán Musicz László, a természetvédelmi vizsgálatokat végző szakértői csoport vezetője többször adott telefonon felvilágosítást a Natura 2000-es hatásbecslés eddigi eredményeiről a Budakörnyéki Natúrpark, az MME, a Védegylet és a WWF munkatársainak.
Október közepe óta heti rendszerességgel fogadóórát tart a városrendezési és főépítészi irodán Mikó Gergely Normafa-tanácsnok. Az önkormányzat képviselője elmondta: eddig főként a rehabilitációt támogató, valamint a változtatásokat ellenző magánszemélyekkel találkozott, de felkeresték már cégek is különféle ötletekkel. Megbeszélést folytatott a Magyar Kerékpárosklub képviselőjével, Harangvölgyi Andrással is, aki a turistautaktól elkülönített, hosszabb kerékpáros útvonalak kijelölésére tett javaslatot. Az aktivista – aki egyébként a Harangvölgyben nőtt fel – nagyon jól ismeri a környéket, ezért vele együtt hamarosan bejárást tartanak a helyszínen.
A Normafa-tanácsnok arra hívta fel a téma iránt érdeklődők figyelmét, hogy mindenkit vár személyes beszélgetésre, aki szeretné elmondani az elképzelésekkel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait. A megbeszélésre az önkormányzat ügyfélszolgálatán (telefon: 224-59-16, 224-59-00) lehet időpontot kérni.

sz.