Ellenorzik_a_behajtast_az_Arnyas_uton

Ellenőrzik a behajtást az Árnyas úton, ahol megszűnt az átmenő forgalom

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az Árnyas út forgalmi rendjének megváltoztatása. A korábban jelentős átmenő forgalmat elszenvedő útszakaszon az utóbbi hetekben a töredékére csökkent az utcát menekülő-útvonalként használók száma – derült ki azon a bejáráson, amelyen kerületi közlekedési szakemberek társaságában Váczi János alpolgármester tájékozódott a szeptember közepén bevezetett korlátozás eredményeiről.

Akár harmincezer forintos büntetésre is számíthat november eleje óta az az autós, aki reggel 7 és 9 óra között engedély nélkül hajt be az Árnyas útra. Az erre figyelmeztető KRESZ-táblák már szeptemberben kikerültek az útszakasz mindkét végére, az átmeneti időszakot követően azonban csak mostantól bírságolnak a behajtást mindennap ellenőrző közterület-felügyelők, valamint a rendőrség munkatársai.
Az Árnyas és a Remete úton élőkkel lezajló egyeztetést követően bevezetett korlátozás máris eredményt hozott, az áthaladó autók száma ugyanis jelentősen csökkent – emelte ki az új forgalmi rend gyakorlati hatásáról a helyszínen tájékozódó Váczi János. Az alpolgármester elmondta, hogy egy támfal építése miatt tavasszal ideiglenesen mindkét irányból zsákutcává kellett tenni az Árnyas utat.
A munkálatokat követően vetették fel a környéken élők, hogy szeretnék legalább részben fenntartani a korlátozást. A lezárást megelőzően ugyanis a rendkívül szűk utcában komoly fennakadásokat okozott, hogy az agglomerációból érkező autósok rendszeresen arra kerülték ki a Budakeszi úti dugókat, míg a város felől sokan a Lauder Javne iskolába is az Árnyas úton keresztül vitték a gyerekeiket. Az önkormányzat június 24-én lakossági fórumot szervezett, az ott elhangzottakat figyelembe véve kezdődtek meg a forgalomcsillapítást segítő intézkedések.
Először új KRESZ-táblát helyeztek el a Lauder Javne iskola Árnyas úti kijáratánál, ami visszatereli a Budakeszi útra az intézmény udvaráról kihajtó autókat. Az Árnyas és Remete út találkozásához megállni tilos táblák kerültek, valamint úgy építették át az iskolai kihajtót, hogy ne tegye lehetővé a balra kanyarodást.
Végezetül szeptemberben az útszakasz mindkét végén felszerelték a reggel 7 és 9 óra közötti időtartamra szóló részleges behajtási tilalmat jelző közlekedési táblákat. Az itt élők mozgását természetesen nem korlátozzák, ők a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán ingyenesen kiváltható engedéllyel a nap bármely szakában használhatják az Árnyas utat.
Hoffmann Kornél, a kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy kollégái ellenőrzik az Árnyas úton a korlátozás ideje alatt közlekedő járműveket. Lehetőségként felmerült, hogy a későbbiekben kamerákat helyeznek ki, amivel kapcsolatban Váczi János hangsúlyozta: amennyiben a rendőri és közterület-felügyelői ellenőrzés hosszú távon nem vezet eredményre, a városmajori park kamerarendszerének kiépítését követően az Árnyas úton élők nyugalma érdekében akár ott is lehetőség nyílhat kamerák kihelyezésére.
Az alpolgármester szerint a kerület más pontjain is elképzelhető forgalmirend-változtatás a következő hónapokban. Erre elsősorban a Virányos Általános Iskola mellett, a Zalai–Zugligeti–Virányos úti csomópontban, valamint a Hegyvidéki Mesevár Óvodánál lenne szükség, és a Béla király útról az Istenhegyi útra történő kikanyarodást is forgalomtechnikai eszközökkel kellene segíteni – erről már folynak a tárgyalások a BKK-val. Szintén a tervek között szerepel körforgalom kialakítása a Rusztaveli-szobornál, míg a BKK ígérete szerint jövőre megvalósulhat a régen várt körforgalmi rend a Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út találkozásánál, ami megkönnyíti majd az áthaladást a forgalmas csomóponton.

mm.