Famentes_ultetessel

Famentés ültetéssel

Kevés civil kezdeményezésről mondható el, hogy két évtizeden keresztül nem csupán aktuális tud maradni, de a népszerűségéből sem veszít. Ilyen program Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertészének famentő akciója, amit az idén huszadik alkalommal szervezett meg a Gesztenyés kertben.
A jubileumi rendezvényen több mint százan fogtak gereblyét és más kerti szerszámokat, a legtöbben az állandó vendégnek számító Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnáziumból érkeztek, de sok hegyvidéki is jelentkezett a vidám és hasznos munkára. Eljöttek a környéken élők, a Gesztenyés kertbe járó kutyások és családok is, hogy közösen szabadítsák meg a sétányt a gesztenyefák legnagyobb ellenségének számító aknázó moly áttelelését biztosító lehullott levelektől. Az apró kártevők ugyanis tavasszal megtámadják a növényeket, nekik „köszönhető” a már lombjukat vesztett gesztenyefák látványa nyár közepén.
A program sikeres, hiszen az utóbbi években szinte teljesen eltűnt a kártevő a Gesztenyés kertből, ennek ellenére a zömében évszázados fák többsége rossz állapotban van. Ezért döntött úgy Gerstl József, hogy a sétány Alkotás utcai részén – a terület a Novotelhoz tartozik – támogatók segítségével fokozatosan hozzálát a fasor cseréjéhez. Ennek első lépése már most megtörtént: a korábban kidőlt, illetve betegség miatt kivágott példányok helyére öt nagyméretű, az aknázó molynak ellenálló facsemete került.
Sándor György humoristához, Benkő László előadóművészhez, vagy éppen Szabó Józsefhez, a FŐKERT vezérigazgatójához hasonlóan tevékeny részt vállalt a lehullott lombok gyűjtésében Kovács Lajos alpolgármester is, aki elmondta, hogy a kerület érdekelt a Gesztenyés kert további megújításában.
„Az elmúlt években számos értéknövelő beruházást hajtottunk végre a park közvetlen környezetében – emlékeztetett. – Ilyen volt a MOM Sport felépítése, a Sirály utca átalakítása, a MOM Kulturális Központ modernizálása, valamint a FŐKERT kezelésében lévő Gesztenyés kertben elvégzett fatelepítés, a közlekedést megkönnyítő járdák és lépcsők kialakítása.” Kovács Lajos ígéretet tett arra, hogy a kerület segítséget nyújt a fasor tervezett rekonstrukciójában is.

m.