A_Hit_eve_a_Hegyvideken1

A Hit éve a Hegyvidéken

XVI. Benedek pápa Porta fidei (A hit kezdete) apostoli levelében a második vatikáni zsinat megnyitásának ötvenedik évfordulója alkalmából hirdette meg a Hit évét a 2012. október 11. és 2013. november 21., Krisztus Király ünnepe közötti időszakra. Az új evangelizációt zászlajára tűző kezdeményezés hegyvidéki zárásaként a kerületben működő keresztény felekezetek, az önkormányzat és a MOM Kulturális Központ november 10-én egész napos rendezvényt szervezett.
„Az elmúlt években a lelki élet elsivatagosodását, az Isten nélküli világot kellett megtapasztalnunk. De éppen ennek a sivatagnak, ennek az ürességnek a megtapasztalása az, amelyből kiindulva újra felfedezhetjük mindannyiunk számára a hit örömét, fontosságát az élet szempontjából. A Hit éve zarándoklat a mai világ sivatagjain keresztül, s erre az útra csak azt visszük magunkkal, ami szükséges: sem botot, sem zsákot, sem kenyeret, sem pénzt, sem két köpenyt – ahogyan az Úr mondja az apostoloknak, amikor misszióra küldi őket –, egyedül csak az Evangéliumot és az Egyház hitét” – ezekkel a szavakkal indította útjára a Hit évét XVI. Benedek.
A MOM-ban gazdag program várta a résztvevőket: filmvetítések, kézműves-foglalkozások, népi játszóház, zene, fotókiállítás Boldog Teréz anyáról. Egy házaspár Ferenc pápával való találkozásának történetét osztotta meg a jelenlévőkkel, míg a Láthatatlan Színház a látás kikapcsolásával, az érzékelésre összpontosítva jelenített meg bibliai történeteket.A_Hit_eve_a_Hegyvideken2Fehér Anna szerzetesnővér, a Hegyvidék díszpolgára, Lackfi János író, Oberfrank Pál színművész és Kumin Viktória moderátor részvételével Hit éve, hit fénye címmel kerekasztal-beszélgetés zajlott, aminek bevezetéseként Fonti Krisztina alpolgármester foglalta össze a Hit éve üzenetét. Mint elmondta, XVI. Benedek pápa fontosnak tartotta, hogy tegyünk tanúságot hitünkről, Istenhez fűződő személyes kapcsolatunkat pedig ne csak magunkban, hanem a közösség tagjaként is megéljük.
„A Hegyvidéki Önkormányzat azt szerette volna, hogy a nagy sikerű Biblia éve és a Család éve programjaihoz hasonlóan ezúttal is minél többekhez jussanak el a hit értékei” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, aki szerint a kezdeményezés elérte célját, példát mutatott hívőknek és nem hívőknek egyaránt.

Em.