Hudec_Laszlo_epuletei_egykor_es_ma

Hudec László épületei egykor és ma

A Hudec Kulturális Alapítvány által kezelt hagyaték, valamint Szalontai Ábel, a MOME Fotográfia Tanszék vezetőjének legújabb kori fényképei jelentik az alapját az „Építészet – Hudec – Sanghaj – Hudec László épületei egykor és ma” címmel a Barabás Villában megnyílt kiállításnak. A hiánypótló tárlaton az eddig méltatlanul kevesebb figyelmet kapott építész legfontosabb alkotásaival, köztük a Sanghaj XX. századi arculatát meghatározó épületeivel, a többi között a Park hotellel vagy a Grand Theaterrel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Rövid köszöntőjében a helytörténeti vonatkozásokra hívta fel a figyelmet Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. Elmondta, hogy a XII. kerületben most először bemutatott anyag jelentős része egy Eötvös úti villából származik.
Szintén a helyi kötődéseket emelte ki Váczi János alpolgármester. Hudec László magyarországi hagyatékát unokahúga, a kerületben élő Jánossy Eszter gondozza, neki köszönhető, hogy létrejöhetett ez a kiállítás, az épületekről készített fotók egy része pedig Szalontai Ábel munkáját dicséri – emlékeztetett az alpolgármester, hozzátéve, hogy a MOME és az önkormányzat együttműködése nem új keletű.
Ennek köszönhetően valósulhatott meg korábban a ZebraFest és a kutyapiszok-ellenes kampány, s ezek nem csupán beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hanem a nagyközönség és a szakma körében is zajos sikert arattak, mindkét kezdeményezés fontos nemzetközi díjakat kapott. Váczi János szerint a közös munka eredményeképpen létrejövő értékek, a társadalmi kampányok és kulturális események egyaránt azt bizonyítják, hogy jól működik a kerületi közösség.
Végezetül Marótzy Katalin építészettörténész beszélt Hudec László legfontosabb épületeiről, valamint a nemzetközi építészkánonban elfoglalt helyéről. Mint mondta, Hudec a magyar építészet történeti korszakában járt a műegyetemre, munkásságát mégis a stílusok sokszínűsége jellemzi. Gyakorta alkalmazott bravúros technikai megoldásokat, a legkisebb részleteket is megtervezte, azt vallotta, hogy a teljesség a tökéletesség záloga. Nem véletlen, hogy munkáinak döntő többsége, így jelentős sanghaji épületei is kiváló állapotban vannak.

(-os)