Janikovszky_Eva-dijat_kapott_Nogradi_Gabor2

Janikovszky Éva-díjat kapott Nógrádi Gábor

Irodalmi és művészeti alkotások létrehozóit díjazza a Janikovszky Éva-díj. Olyan művészeket jutalmaznak ezzel, akik humánummal, humorral és bölcsességgel mutatják be a gyerekek és felnőttek viszonyát, a nemzedékek együttélésének életszerű helyzeteit.
A Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány kuratóriuma immár hatodik alkalommal ítélte oda a díjat, ezúttal Nógrádi Gábor írónak a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakításáért végzett kiemelkedő munkásságáért. Az elismerést Janikovszky János, az alapítvány elnöke és Fodor Péter kuratóriumi tag adta át a MOM Kulturális Központban.
Nógrádi Gábor harminc év alatt húsz könyvével gyerekek sokaságával szerettette meg az olvasást, ő az egyik legnépszerűbb magyar ifjúsági író. Első ifjúsági regénye, az 1983-ban megjelenő Gyerekrablás a palánk utcában hozta meg számára az ismertséget, a kötetből nagy sikerű mozifilm készült.
Regényei mára az irodalomtanárok és a gyerekek kedvenceivé váltak, iskolai ajánlott vagy kötelező olvasmányok. A három évtized alatt számos forgatókönyvet írt, több népszerű mozifilm kapcsolódik a nevéhez, egyebek közt a legendás Sose halunk meg.Janikovszky_Eva-dijat_kapott_Nogradi_Gabor1Nógrádi Gábor életművét az ünnepségen Tarján Tamás irodalomtörténész méltatta, Cakó Ferenc grafikus és Koltai Róbert színművész pedig barátaiként elevenítették fel a közös munkák pillanatait. Az írót a könyveit jól ismerő gyerekek faggatták nemcsak az írásról, hanem személyes kérdésekről is.
A díjat megtestesítő kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása. A hét éve alapított kitüntetést eddig Marék Veronika író, grafikus, Alföldi Róbert színész, rendező, Lackfi János költő, műfordító, Rigó Béla író, költő és Varga Márta, az erzsébetvárosi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium igazgatója vehette át.

A. I.

Janikovszky Éva első kötetét 1957-ben adták ki, majd további harminckét mű követte, ezek harmincöt nyelven jelentek meg. Témájuk a felnőtt–gyermek kapcsolat, annak sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Írt filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Hangvétele, ábrázolásmódja összetéveszthetetlen másokéval. Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék.