A kerületben is hatékony az Erzsébet-program

A nyugdíjasok üdülési támogatásának idei eredményeiről, tapasztalatairól nemrégiben beszámoltunk a Hegyvidék olvasóinak, most arról faggattuk Jáky Ildikót, Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő szociális ügyekért felelős munkatársát, hogy a teljes év folyamán kik és milyen támogatást vehetnek igénybe az Erzsébet-program révén.

– Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy az Erzsébet-program miből is gazdálkodik – kezdi a beszélgetést Jáky Ildikó. – A kormány által támogatott Erzsébet-program megvalósítását az Erzsébet-utalvány forgalmazásának pénzügyi eredménye biztosítja központi költségvetési források bevonása nélkül. Az Erzsébet-program keretében 2012-ben és 2013-ban több mint negyedmillió ember, köztük több mint százezer gyermek jutott kedvezményes üdülési, táborozási lehetőséghez az országban. A Hegyvidéken az idén közel harminc nyugdíjas üdülhetett kedvezményesen, öt nagycsalád nyaralását tudtuk segíteni, a közmunkások közül tízen pályáztak támogatásért, és tíz gyermek táboroztatását tudtuk megoldani, de akiket most felsoroltam, csak azok, akik a mi irodánkon keresztül jutottak a kedvezmény lehetőségéhez, a kerületben ennél jóval többen részesültek belőle.

Honnan lehet megtudni, hogy mikor érdemes pályázni a jövő évi támogatásért?

– Amennyiben a jövő évi pályázatok kiírása megtörténik, azonnal értesítjük az érintetteket. Oktatási intézmények, a családsegítő és különböző közösségi csatornák révén népszerűsítjük a táborozást, a kerületi gondozási központok által a nyugdíjasokat tájékoztatjuk, a közmunka programban részt vevőket és a fogyatékkal élőket az önkormányzat segítségével keressük meg. A nagycsaládosok pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által értesülnek a lehetőségekről.

Az Erzsébet-programon felül fontos minden évben a nyugdíjemelés is.

– Így van! Az Erzsébet-programon felül, külön állami juttatásként, méltányossági alapon lehet nyugdíjemelést, illetve egyszeri segélyt kérni. Ez utóbbit az önkormányzattól, míg az emelést a nyugdíjfolyósító biztosítja. Emelést az a nyugdíjas kérhet, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el a hetvenezer forintot. Háromévente adható, az idén a Hegyvidéken tizenhárman részesültek ebből. A mértéke három- és hétezer forint között változik, odaítéléskor mindig figyelembe veszik az igénylő szociális helyzetét. Egyszeri segélyre az a nyugdíjas pályázhat, akinek, egyedülállóként, az öregségi nyugdíja nem éri el a nyolcvanezer forintot, vagy családban élőként a hetvenezret. Az egyszeri segély mértéke – ugyancsak szociális helyzettől függően – tizenöt- és negyvenkétezer forint között lehetséges. Ebben az évben a tizenkettedik kerületben hét nyugdíjas kapott egyszeri segélyt. A nyugdíjemelések pályázati éve mindig a naptári évvel együtt kezdődik.

A. I.