Köszönet a csángóktól

A magyar nyelv napján szervezett baráti estet a Barabás Villában A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány és a Keresztszülők a Moldvai Csángó Magyarokért Egyesület. A rendezvényen neves művészek és a távoli csángó falvakban élő gyerekek fejezték ki köszönetüket a támogatóknak.
„Meggyőződésem, hogy az állandó helyszínen működő iroda és rendezvényterem megkönnyíti az egyesület munkáját, de azt hiszem, hogy a keresztszülők és rajtuk keresztül a csángó gyerekek nem csupán albérletre, hanem igazi otthonra találtak kerületünkben” – mesélt a Hegyvidék és a csángók közti szoros kapcsolatról Sikota Krisztina XII. kerületi önkormányzati képviselő, a helyi oktatási és kulturális bizottság elnöke.Koszonet_a_csangoktol1„Szeretnénk, hogy önbizalmában megerősödjön egy új nemzedék, amelynek feladata lesz, hogy a magyar nyelvet megőrizze, a szokásokat, népművészeteket, dalokat, táncokat felelevenítse, életben tartsa és továbbadja reményeink szerint sok-sok generációnak” – fogalmazott köszöntőjében Willemse Jolanda, a Keresztszülők a Moldvai Csángó Magyarokért Egyesület alelnöke.
A baráti esten olyan neves csángó művészek léptek fel, mint Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész, a Prima Primissima-jelölt Petrás Mária népdalénekes, keramikus és dr. Iancu Laura csángó költő és néprajzkutató, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja. A legnagyobb sikert mégis azok a leszpédi gyerekek aratták, akik közel tizenhárom órát utaztak, hogy daljátékukkal köszönetüket fejezzék ki az őket támogatóknak.
„Nagyon jólesett, hogy visszatapsoltak minket. Rengeteget készültünk, sokat izgultunk. Boldog vagyok, hogy itt lehetek ezen az erős (szép) estén!” – mondta a tizenéves, aranyhangú Kerekes Andrea.Koszonet_a_csangoktol2A moldvai csángók száma napjainkban 240 ezerre tehető, közülük csupán 60 ezren beszélik a magyar nyelvet. „Ezen a téren még rengeteget kellene fejlődni. Nem nekünk, hanem az iskoláknak – hangsúlyozta Legeza László, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány új elnöke, aki a jövőbeni terveiről is beszélt lapunknak. – Ami eddig jó volt, azt megőrizzük. Remélem, a keresztszülők létszáma növekszik, a csángó fiatalok pedig egyre jobban tanulnak majd magyarul. Jó lenne egy magyar nyelvű kollégiumot létrehozni, az álmok netovábbja pedig egy magyar nyelvű középiskola.”

Boussebaa Mimi