Kuzdelem_a_rak_ellen

Küzdelem a rák ellen

Sajnos, gyakran nem úgy bánunk a testünkkel, mint a vagyontárgyainkkal, nem gondozzuk, óvjuk megfelelően. Pedig ha időben elmennénk orvoshoz, rendszeresen járnánk szűrésekre, a rákbetegségeket is elkerülhetnénk – derült ki a Kor Kontroll Társaság szervezésében megtartott nyílt napon az Országos Onkológiai Intézetben.

Küzdj a rák ellen! – ezzel a címmel hirdettek nyílt napot a Kor Kontroll Társaság együttműködésével az Országos Onkológiai Intézetben. A rendezvény fővédnöke, Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat minden kezdeményezést támogat, ami az egészséges életmód és a betegségmegelőzés fontosságára irányítja a figyelmet. A XII. kerület szerencsés helyzetben van, hiszen számos nagyhírű kórháznak ad otthont. Bár az önkormányzat nem rendelkezik elegendő forrással ahhoz, hogy anyagilag támogassa az intézményeket, az ezekben folyó magas színvonalú gyógyító munka népszerűsítésében szívesen közreműködik. Abban, hogy a kerületiek egészségtudatos polgárként megismerjék az elérhető terápiákat és szűréseket.
Az önkormányzat Egészséges Hegyvidék címmel az idén indította el ingyenes programsorozatát, amelynek keretében az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem, valamint a Kulturális Szalon előadásai az oktatást, a Szent János Kórházban szervezett szűrőszombatok, a stroke és más keringési betegségek, a lisztérzékenység és a gerincbetegségek szűrése a prevenciót, míg a sportolási lehetőségek, a másodikos iskolások számára kötelező úszás és a kismamatorna az egészségfenntartást szolgálják – adott betekintést az önkormányzat egészségügyi koncepciójába Pokorni Zoltán, aki szerint mindezt nagyszerűen kiegészítik a kerületben működő nem önkormányzati intézmények, valamint civilszervezetek lakossági programjai.
„Tenni kell a tabuk ellen, megdönteni a daganatos betegségekkel kapcsolatos téveszméket, hozzásegítve az embereket ahhoz, hogy tisztában legyenek a rák megelőzésének és gyógyításának lehetőségeivel” – hívta fel a figyelmet Kásler Miklós. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy a daganatok sokféle tényező együttes hatására alakulnak ki, ezért bonyolult a felismerésük és a gyógyításuk.
A rák legalább 250 megbetegedés gyűjtőfogalma, ezen belül a nyílt napon a tüdő-, a mell- és a méhnyakrákkal foglalkoztak behatóbban. A tüdőrák különösen veszélyes, a panaszok ugyanis a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek, amikor lényegesen rosszabbak a gyógyítás esélyei. Mivel a tüdőráknak nincs populáció szintű országos szűrése, ezért rendkívül fontos az időbeliség, azaz hogy már a legkisebb gyanú esetén azonnal keressük fel az orvost.
Jobbak az esélyei a méhnyakrákban szenvedőknek, a betegség ugyanis gyógyítható. Tanulságos adat, hogy Finnországban tavaly egyetlen nő, egy bevándorló halt meg méhnyakrákban. A többiek részt vettek a szűréseken, így az esetleges elváltozást esetükben kezdeti stádiumban felismerték, és időben megkezdhették a terápiát.
Bár Magyarországon létezik populáció szintű szűrés, évente mégis 420-520 ember hal meg méhnyakrákban, aminek az az oka, hogy az érintett nők csupán 15 százaléka megy el vizsgálatra. Fontos tudni, hogy ezt a rákfajtát, ahogyan a szájüregi daganatok nagy részét is, a HPV-vírus okozza. Kapcsolatban van a hólyag- és végbélrákokkal is, ezekben szinte kivétel nélkül kimutatják a vírus jelenlétét. Jó hír, hogy a HPV-fertőzéseket oltással meg lehet szüntetni, ezért javasolt annak beadása.
B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke röviden összefoglalta a civilszervezet tevékenységét, kiemelve, hogy az egészségmegőrzés népszerűsítésének részeként rendszeresen szerveznek nyílt napokat, felvilágosító programokat. Megemlítette a „Fő az egészség!” címmel kiírt receptversenyt, amelynek részleteiről a www.korkontrolltarsasag.hu oldalon lehet olvasni.
Az onkológiai intézet munkatársai a diagnosztikai eljárásokról és a terápiákról tartottak előadásokat, végezetül pedig Kásler Miklós arra emlékeztetett, hogy a Hegyvidéken működik Európa vezető sugárterápiás központja, valamint egy olyan világviszonylatban is ritka szekvenáló gép, amely az utolsó párig képes meghatározni a DNS teljes szerkezetét, így személyre szabott terápiát lehet összeállítani a segítségével. Az intézet az elsők között szerezte meg az európai akkreditációt, létrehozta a magyar nemzeti rákprogramot, valamint a graduális és posztgraduális képzéseket. Mindez jó esélyt teremt arra, hogy hamarosan a miénk legyen Európa legjobb onkológiai ellátórendszere.

(m.)