Lepesvaltas_1-2-3

Lépésváltás 1/2/3

Középiskola utáni művészeti képzésben részt vevő diákok, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre (MOME) frissen bekerült egyetemisták, valamint kismamák és kisgyermekes szülők munkáiból összeállított kiállítás nyílt a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériájában. A képek és tablók a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a Budai Rajziskolában nemrégiben lezárult Lépésváltás 1/2/3 elnevezésű tehetségfejlesztő workshop munkájába engednek bepillantást.
A tárlatot megnyitó Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat mindig nagy örömmel biztosít bemutatkozási lehetőséget a tehetséges fiatal alkotók és a kerületi művészek számára. Így kerültek a Budai Rajziskola tehetségprogramjának keretében készült munkák a folyosógalériába, amely a tapasztalatok szerint a kerület egyik leglátogatottabb kiállítóhelye.
Az alpolgármester elmondta, hogy a Lépésváltás 1/2/3 program a tehetséggondozás folytonosságát hangsúlyozta, ennek szellemében a workshop munkáját három részre osztották. Külön foglalkoztak a normál középfokú iskolai képzést követően tanulmányaikat valamilyen művészeti szakképzésen folytató fiatalokkal, a MOME-ra frissen bejutott hallgatókkal és a kismamákkal. Utóbbi Fonti Krisztina szerint rendkívül fontos, hiszen lehetőséget adott arra, hogy az anyukák bebizonyítsák, kisgyermekük nevelése mellett igenis jut idejük és energiájuk művészi ambícióik kibontakoztatására, méghozzá egy közösség keretein belül.
Lázár Zsuzsa, a Budai Rajziskola igazgatója ehhez annyit tett hozzá, hogy az ingyenes tehetségfejlesztő workshop résztvevői olyan ismeretekhez juthattak, amelyek hozzájárulnak egyéni képességeik javításához, az új élethelyzetek – ilyen a szülés, vagy az iskolaváltás – miatt kialakuló nehézségek legyőzéséhez. A workshop munkáját irányító Hegyi Béla a tervezés fontosságát emelte ki. Mint a MOME-n is oktató szakember elmondta, a program lényeges eleme volt a portfoliókészítés, amiben kitüntetett szerepet kapott a tervezés és a számítógépes munka.

(mm.)