Marton_napjat_unnepeltek_a_gyerekek1

Márton napját ünnepelték a gyerekek

„Novemberben, Márton napján liba gágog, ég a kályhán. Aki libát nem eszik, egész évben éhezik” – szól a gyerekmondóka. Az idén is több hegyvidéki óvodában, iskolában elevenítették fel aMárton-napi szokásokat.

Angyalkert a Városmajori Óvodákban

„Óvodánk profilja a néphagyományőrzés, a néphagyomány-ápolás. A mai, rohanó világban szükség van arra, hogy egy kicsit megálljunk, és felelevenítsük a régi idők csodáit. Hiszen nemcsak nyelvében, hanem hagyományaiban is él egy nemzet” – hangsúlyozta Bálint Beáta, a Városmajori Óvodák vezetője, aki azt is elárulta, a gyerekek az ünnepek történetét, lényegét is megértik.
Immár öt éve ezen a napon mindig a városmajorióvodások mondókákat mondanak, énekelnek, felidézve ezzel Szent Márton történetét és a személyét övező legendákat. A piros csoportosok óvónői ezúttal különleges lampionokkal díszítették fel az épületet, a gyerekek pedig a kezükben tartott egyedi lámpások segítségével varázsoltak az egyszerű udvarból angyalkertet.Az apróságok a tűz köré gyűltek, és áhítattal figyelték a lángok játékát.
Persze, a lakoma is hozzátartozik a mulatsághoz, hiszen a hagyomány szerint „aki Márton napján ludat nem eszik, az egész évben éhezik”. Bár a gyerekek nem rajongtak a libazsíros kenyérért és a libatepertőért,talánbabonábólmégiscsak legyűrtek pár falatot.
„Nem annyira ízlik, de azért megeszem. Még sosem voltam ilyen sötétben, de nagyon jó!” – mondta őszintén Gergő, miközben lámpása pislákoló fényét csodálta.

Tábortűz és ajándékok az Aranyban

A környékbeli óvodákba járó nagycsoportosokis hivatalosak voltak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium Márton-napi ünnepségére. Az ismerkedésre is alkalmat adó programon a mostani negyedikesek és a leendő elsősök osztályfőnökei, Oszkóné Simon Ildikó és Bálintné Pejkó Katalin fogadta a gyerekeket, akik a tantermekben szüleik társaságában az alsósokkal közösen először libás hurkapálcikákat készítettek.
Az alsós kisdiákok énekes-játékos műsor keretében elevenítették fel Márton püspök történetét. Mint kiderült, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő lampionos felvonulásokata XIX. század elején vezette be az egyház, hogy minél többekhez eljusson a jó cselekedetet jelképező fény.
Az elméletet rögtön a gyakorlat követte, az ünneplők ugyanis felkerekedtek, és maguk készítette lámpásaikkal – az óvodások a nagyobbaktól kapták ajándékba a pilácsokat – megkerülték az iskolát, hogy útjuk végén a gyümölcsöskertben megcsodálják a kedvükért meggyújtott hatalmas tábortüzet. Nem maradt el a lakoma sem, a felnőtteknek meleg tea, a gyerekeknek egy kis édesség is jutott.

Lámpás felvonulás a Tamásiban

Több mint egy évtizedre visszatekintő hagyomány a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban, hogy Márton-napon az alsós osztályok elzarándokolnak a közeli Szent Márton-kápolnához. Az évek során a vidám lampionos menetbeegyre több felsős is bekapcsolódott, így szép lassan igazi iskolai ünnepéllyé bővült a program.
A résztvevők nagy száma miatt az ilyenkor szokásos műsort– a betanítást Opánszki Dávid kórusvezető és Börgöndi Viktória énektanár végezte – éppen ezért már nem a kápolnánál, hanem az iskola udvarán tartják meg. Így volt ez az idén is, a harmadik és negyedik osztályosokból verbuválódott Kicsinyek kórusa az ünnepkörhöz illő dalokat, míg az ötödikesek különböző történeteket adtak elő.
Az éneklés a felvonulás alatt is folytatódott, így aztán a technikaórán készült, változatos színű és formájú lámpákkal felszerelkezett gyerekek még nagyobb kedvvel tették meg a kápolna és az iskola közötti utat. Visszatérve a tantermekben folytatódott a rendezvény, a „nyitott iskola” program keretében saját készítésű étellel és italokkal várták a környéken élőket.Marton_napjat_unnepeltek_a_gyerekek2

BM–mm