Az_onkifejezes_muveszete

Az önkifejezés művészete

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Vizuális Nevelési Tanszéke hallgatóinak munkáiból nyílt kiállítás a Jókai Klubban. A művek képet adnak a leendő pedagógusok alkotási gyakorlatairól: megjelenik a látványalapú átírás, a képzeletvezérelt képalakítás és az önálló tárgykészítés is.

A Hegyvidék Galériában tavaly már találkozhattunk az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Vizuális Nevelési Tanszék oktatóinak és hallgatóinak alkotásaival. A Jókai Klubban most nyílt tárlat, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, eredeti archív és fotódokumentációból válogatva hivatott bemutatni a tanszékre jellemző vizuális nevelési szemléletet.
„A kiállításnak társadalmi szerepe is van, hiszen a Jókai Klubba érkezők megismerhetik, milyen alkotói módszereket visznek tovább hallgatóink a tanintézményekbe. Itt az óvodapedagógia és a tanító szakma is képviselteti magát – összegzett Bakos Tamás tanszékvezető, aki azt is kiemelte, hogy a tárlat a művészeti nevelés személyiségfejlesztő hatását kívánja reprezentálni, hiszen a különböző technikákkal készült művekben maga az alkotó kapja a főszerepet. – Célunk, hogy az átélés lélektani és anyagformáló tapasztalatai később fejlesztő jelleggel épüljenek be tanítványaink gyermekek között végzett pedagógiai munkáiba.”
Kucsák László országgyűlési képviselő, a fővárosi közgyűlés oktatási bizottságának alelnöke, az intézmény egykori tanítványa a kiállított művek méltatása után elmesélte, milyen nehéz volt számára a vizuális nevelés tantárgy. Egykori munkájára, amelyen Pom Pom meséit ábrázolta, ekképpen emlékezett vissza: „Nagy, zöld mező, csodálatos égbolt. Természetesen süt a nap. Középen egy fa, szép nagy lombkoronával. Ebből kihajlott egy ág. Ezen az ágon helyeztem el a címadó meseszereplőt, akit nem volt nehéz megformálni. A kislányt is illett volna valahogy megjeleníteni, de mivel rajzolni sosem tudtam, úgy oldottam meg, hogy a fatörzs mögül egy picit kinyúlt, a fejéből egy negyedrész, a copfjából pedig egy tincs látszódott. A tanárom minden jóindulattal egy hármassal ajándékozott meg.”
A Hollós úti Jókai Klubban látható műveket e hónap végéig „osztályozhatja” a közönség.

BM