Szinek_nelkul_szinesen1

Színek nélkül, színesen

A Galéria 12 Egyesület tagjai minden hónapban új kiállítással jelentkeznek a Hajnóczy József utcai kávézóban, ám ezúttal két vendégművész monokróm képeit is megcsodálhatja a közönség. A fotók színek nélkül, mégis gazdag látnivalóval mutatják vagy egy részletét a világnak, vagy egy-egy portré drámai erejét.
„Mai, színes világunkban talán kicsit idejét múltnak tűnhet a monokróm fotózás, ami a digitális technika elterjedésével az elmúlt évtizedekben a háttérbe szorult – mondta a megnyitón Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának vezetője. – A káprázatos színes fotók láttán az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés, van-e, maradt-e a monokróm fotózásnak bármilyen előnye. Az itt kiállított képek láttán személyes meggyőződésem, hogy igenis, van! A monokróm technika sok szempontból gazdagíthat egy képet, mert növeli annak drámai hatását, s így elgondolkodásra készteti a nézőt, érzelmesebbé teszi a fotót, leegyszerűsíti és élesebben láttatja a világot, továbbá a monokróm alkotást nem fenyegeti annak veszélye, hogy egy esetleg túl erős szín elvonja a figyelmet a kompozícióról.”Szinek_nelkul_szinesen2Sikota Krisztina felolvasta a művészek üzenetét is: „Reméljük, kiállításunkkal sikerül megidéznünk a múltat, láttatnunk a jelent, s felvillantanunk a jövő fotográfiájában rejlő lehetőségeket.” A tárlat megnyitóját Heinrich Roland gitárimprovizációja és a kiállítókat köszöntő Tóth József Füles sztorizása színesítette.
Beregi Edina, Boldvai Balázs, Ezüst Gy. Zoltán, Kazinczy Gyöngyvér, Kecskeméti Kálmán, Maczkó Erzsébet, Németh Andrea, Pató Károly, Rainer Péter, Ali Sajadi, Szél Ágnes, Toldi Miklós, Tóth József Füles és Vízy László munkáit december 7-ig láthatjuk a Galéria 12 kávézóban.

li.