Ujabb_kozteruleti_munkak_kezdodtek

Újabb közterületi munkák kezdődtek

A fagyok beálltáig folytatódnak a kerületi út-, járda- és lépcsőépítések, a már megkezdett munkák többsége november végéig befejeződik. Még ebben a hónapban több helyen kezdődnek kisebb fejlesztések, a KIMBI Óvoda előtt biztonsági korlátrendszer épül, míg a Sztehlo Gábor úton kiszélesítik az útburkolatot.

A tervek szerint zajlik a nyár végén megkezdett kerületi közterület-fejlesztési program, az elmúlt időszakban a határidőket betartva több út, járda és lépcső felújítása fejeződött be. Elkészült az Irhás árok felső részének átépítése, a Kakukkhegyi út és a játszótér közötti szakaszon pótolták a hiányzó útszegélyt, az elkátyúsodott útpályát pedig újraaszfaltozták.
Átépítették a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz vezető futójárdát. Az alapszerkezet megerősítésének, a gumiburkolat újrarakásának és részleges cseréjének köszönhetően ismét biztonságosan használható a futók körében nagy népszerűségnek örvendő edzőpálya.
Teljes hosszában aszfaltburkolatot kapott a Schwartzer Ferenc utca korábban kiskockakővel fedett útpályája, míg a Sárospatak úton – a környéken élők kérésére – a legújabb útügyi műszaki előírásoknak megfelelően átépítették a négy meglévő fekvőrendőrt. Az új, piros térkőből kirakott sebességcsillapító bordák garanciát jelentenek a Tempo 30 övezetben érvényes sebességkorlátozás betartatására.
Felújított burkolaton sétálhatnak a gyalogosok a Városmajor utca páros oldalán, a Csaba és a Kék Golyó utca közötti járdaszakaszon. A Kakukk út 26. előtt pótolták a szilárd útburkolat hiányát, a Hó utcában kicserélték az elöregedett szalagkorlátot, míg a Koszta József utca Hegyalja út és Liptó utca közötti részén, valamint a Szilassy út felső szakaszán befejeződött az útpálya aszfaltozása. A Koszta József utcában a járdák is megújultak.
A gyalogosok biztonságának javítását szolgálja az Alkony úti falépcső helyén beton és térkő felhasználásával kialakított, kényelmes és könnyen járható új lépcső, míg a Csörsz utcai parkolósáv felújításának az autósok örülhetnek. Szintén megújult a Csermely lépcső, az önkormányzat most annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehetne mellette egy szabványos babakocsirámpát építeni. A négy és fél méteres szintkülönbség miatt egy cikkcakkban haladó feljáró jelenthetné a megoldást, mivel figyelni kell arra, hogy a lejtés ne haladja meg az öt százalékot, így ugyanis még a babakocsival közlekedők is bátran használhatnák.
Hamarosan lezárul a járdák felújítása a Szent Család parkban, valamint a Zsolna utcában, félidőben jár a Sárospatak úti rézsű- és támfalépítés, és a Sztehlo Gábor utcában is az ütemterv szerint halad a burkolat szélesítése. Ez utóbbira azért van szükség, mert a Budakeszi úthoz vezető lépcsőben végződő rövid zsákutca járdájára felparkoló autók miatt a gyalogosok jobbára az úttesten közlekednek, ez viszont meglehetősen szűk, ráadásul rossz állapotú. Az útpálya kiszélesítésével az ő közlekedésük is könnyebbé válik.
Különleges korlátrendszer épül a KIMBI Óvoda előtt. Meghosszabbítják az utcára kifutást megakadályozó korlátot, valamint továbbiakat helyeznek ki az intézmény melletti parkoló és a bejárat közötti részen, váltakozva. Ezzel megelőzhető, hogy az óvoda előtt szaladgáló, a közlekedésre kevésbé figyelő gyerekek véletlenül a parkolóból kihajtó autók elé kerüljenek.
Lakossági kérésre új fekvőrendőrt építenek a Jagelló út 52. elé, az Apor Vilmos téren pedig a gyalogosok szokásait figyelembe véve járda épül a kripta és a buszvégállomás között. Jól haladnak a kátyúzások, a következő hetekben más helyszínek mellett az Istenhegyi lejtő, a Németvölgyi út, az Árnyas út és a Tállya utca úthibáit is kijavítják.
A tervek között szerepel a Diós árok 58. és 78. számnál a fogaskerekűhöz vezető, valamint a Diós árkot az Alsó Svábhegyi úttal összekötő Patka lépcső hibajavítása. Járdaépítésre is számítani lehet a lépcső és a Diós árok között.
Az önkormányzat szakirodája már hozzálátott a Diana parkot lezáró kő támfal állapotfelmérésének. Az elképzelések szerint a több helyen hibás burkolatot az eredetivel megegyező színű és mintázatú kövekkel, korhű módon pótolják. A munkát ezért csak a megfelelő kő felkutatását követően – ez korántsem egyszerű, hiszen a parkban használt burkolat évtizedekkel ezelőtt készült – kezdhetik meg, várhatóan jövő tavasszal.
Novemberben két helyszínen zajlanak burkolatbontással járó közműmunkák a kerületben. A Energoterv 2000 Bt. a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a közvilágítási hálózat bővítését, átépítését végzi a városmajori park területén, a munkálatok a Temes, valamint a Szamos utca járdáját is érintik. Gázvezeték-kiváltáson dolgozik a Pulzus Plusz Kft. a Zsolna utca Matyó utca és Zsibói utca közötti szakaszán. Az útpályát fél szélességben érintő kivitelezés december közepén befejeződik.

(-ály)