Bolgar_pedagogusok_latogatasa1

Bolgár pedagógusok látogatása

A Tengeri Akadémia 2020 program keretében bolgár pedagógusokat fogadott a Hegyvidéki Önkormányzat. A vendégek megismerkedtek a kerületi óvodák és iskolák működésével, valamint – Bulgária budapesti nagykövetével együtt – szakmai konferencián vettek részt a Jókai Klubban.

Tavaly csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat ahhoz az uniós határokon átívelő, Tengeri Akadémia 2020 elnevezésű oktatásfejlesztési programhoz, amely lehetőséget biztosít a magyar–bolgár pedagógiai kapcsolatok elmélyítésére. Az együttműködés első évében egy bolgár szakemberekből álló csoportot fogadott az önkormányzat, a vendégek akkor a Kós Károly és a Németvölgyi iskolában, valamint a Mackós és a Városmajori Óvodában jártak.

Októberben újabb küldöttség érkezett a Hegyvidékre. A látogatók részt vettek a Táltos Óvoda hagyományos sportnapján, a Németvölgyi Általános Iskola speciális matematikaóráján – a gyerekek tanulását különlegesen kiképzett kutya segítette – és a Mackós Óvoda foglalkozásán, ami az állatok világnapjához kapcsolódott.
Ezt követte egy konferencia a Jókai Klubban, ahol Gilicze Zoltán, a program magyarországi koordinátora elmondta, Pokorni Zoltán polgármester támogatásának köszönhetően a Hegyvidéken most találkozhatnak először plenáris ülésen a két ország szakemberei. „Sokat tanulhatunk egymástól!” – hangsúlyozta az önkormányzat oktatási irodájának vezetője, aki szerint az intézménylátogatások és a konferencia során jó lehetőség nyílik a gyakorlati és az elméleti tapasztalatok cseréjére.

Bolgar_pedagogusok_latogatasa2Gilicze Zoltán a magyar oktatásügy jelenlegi helyzetéről is beszélt. Mint kiemelte, az utóbbi időszakban több reformintézkedés történt annak érdekében, hogy az ország ezen a területen is utolérje a fejlettebb állomokat. Idetartozik a pedagógus életpályamodell bevezetése, az alapkészségek időbeni fejlesztésének erősítése, a gyerekek pillanatnyi tudásszintjét figyelembe vevő differenciált oktatás elterjesztése, valamint a pedagógus-továbbképzések és a nemzetközi kapcsolatok szélesítése.
Petar Dulev, a Dunamenti Önkormányzatok Társulásának elnöke, a program kiemelt vezetője reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Bulgária gyümölcsöző pedagógiai együttműködése további Duna menti országok figyelmét is felkelti, és mások is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Annál is inkább, mivel az oktatás az egyik motorja lehet az Európai Unió népességének ötödét adó régió felzárkózásának. Mindehhez a konferencián jelen lévő Biszerka Beliseva, Bulgária budapesti nagykövete annyit fűzött hozzá, hogy a rendezvény újabb lépés a két ország közötti kapcsolat erősítésében, és lehetőséget biztosít az elért eredmények megbeszélésére.
A köszöntőket követően a Táltos Óvodát vezető Borszéki Klára, valamint a Plevenből érkező Petrova Milena tartott előadást. Zárásként Zdravka Gavrilova, a Tengeri Akadémia 2020 program koordinátora értékelte a konferenciát, amelyet eredményesnek és hasznosnak ítélt, és elmondta, hogy a tervek szerint a következő évben is megrendezik.

mm.