„Csipkerózsika” program gyerekeknek

Folytatja az önkormányzat az általános iskolás tanulók körében először tavaly meghirdetett lisztérzékenységi szűrőprogramot. A 2013–2014-es tanévben az első osztályosok gyorstesztes vizsgálatát végzik el a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete közreműködésével.

A legújabb felmérések szerint legalább minden századik honfitársunk gluténérzékeny. A különböző egészségügyi panaszokat okozó betegség gyermekkorban alakul ki, hatékony kezeléséhez elengedhetetlen a mielőbbi felismerés.
Ehhez járul hozzá a Hegyvidéki Önkormányzat, amely szakmai szervezetekkel közösen ingyenes és önkéntes lisztérzékenységi szűrőprogramot indított az általános iskolák első osztályosai számára. Tavaly 332 gyermeket vizsgáltak meg, két esetben született pozitív eredmény, két kisiskolásnál pedig IgA-hiányos állapotra derült fény. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem lehetett biztonsággal megállapítani, megtalálható-e a gyerekek vérében a lisztérzékenységre jellemző A autoantitest.
A gluténérzékenység, vagy coeliákia – hibás fordításban lisztérzékenység – valójában egy veleszületett autoimmun betegség, és nem egyenlő a lisztallergiával. A kalászos gabonafélékben található sikér (glutén) egyik fehérjecsoportjának, a gliadinnak a fogyasztása váltja ki, és tartja fenn bizonyos genetikai adottságú emberekben. Tüneteit elsősorban a vékonybél-nyálkahártya károsodásának következtében a tápanyagok felszívódásának hiánya okozza.
Örökletes hajlamról van szó, ami a csecsemőkor végén a gabonafélék fogyasztásának megkezdését követően néhány hónappal, másoknál csak gyermekkorban, vagy még később jelentkezik. Felderítéséhez jól használhatók az immunreakciót kimutató vérvizsgálatok, a gyógyszertárakban bárki által beszerezhető gyorsteszt.
Amennyiben ez pozitív, orvosi beutalóval a vékonybélbolyhok vizsgálatára is szükség van – erősítette meg Pusztai Jánosné, a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete képviselője. Mint mondta, nagyon fontos, hogy vizsgálatok nélkül tilos csökkenteni a gluténbevitelt.
A szakember elmondta, hogy lappangó betegségről van szó, ezért javasolt a mielőbbi szűrés elvégzése, hiszen a tünetmentesség akár évekig eltarthat, míg másoknál az első gluténfogyasztás után hasmenés, hányinger, hányás, étvágycsökkenés, akut allergiás reakció léphet fel.
A leggyakoribb nem emésztőszervi tünetek az alacsony növés, az emésztőszervi tünetekkel nem kísért egyes hiányállapotok, mint amilyen a vashiányos vérszegénység, gyakori a haj- és körömtöredezés, a hajhullás és fejfájás, a krónikus fáradtság, a depresszió, a fertilitási problémák, a mozgásszervi tünetek, néha az izomgyengeség. Idetartoznak az egyes pajzsmirigybetegségek és az I. típusú diabétesz is.
A fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt coeliákia legfontosabb szövődményei az autoimmun és a rosszindulatú betegségek kialakulása. Ezek előfordulása ugrásszerűen megnő, ha a coeliákiát csak felnőttkorban ismerik fel, a kora gyermekkorban diagnosztizált és a gluténmentes diétát betartó felnőttekben ugyanakkor sokkal kisebb a betegségek megjelenésének veszélye.
Érdemes coeliákia-vizsgálatot végeztetni az I. típusú diabétesz, autoimmun kórképek, valamint neurológiai tünetek és fogzománc-hypoplázia esetében. A gluténérzékenység miatt elrendelt étrendváltás segítségével ugyanis javul az életminőség – hívta fel a figyelmet Pusztai Jánosné, hozzátéve, hogy a XII. kerületben az elsők között kezdődött el tavaly a gyerekek szűrése, amit az önkormányzat kérésére most folytatnak.
A „Csipkerózsika” program keretében a hegyvidéki általános iskolákba járó első osztályos tanulók saját intézményükben, írásos szülői beleegyezés birtokában esnek át a vizsgálaton (tavaly az 579 gyermek hatvankét százalékánál történt meg ez). A Biocard™ gyorsteszthez az ujjbegyből egy fájdalommentes, apró szúrással vesznek vért.
Az eredmény tíz percen belül megvan, a lisztérzékenység kimutatása esetén a szakemberek segítséget adnak a további orvosi vizsgálatok megszervezéséhez. Lényeges, hogy minden statisztikai és tudományos célú értékelés név és személyi adatok nélkül, a betegadatokra vonatkozó uniós és magyar törvényi szabályozás betartásával, kódolt formában történik.
A program sikeres megvalósítását a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete, a Budai Lisztérzékenyek Klubja, a Szent János Kórház gasztroenterológus szakorvosa, a kerületi védőnők, valamint a házi gyermekorvosok, iskolaorvosok és a Népegészségügyi Intézet segítik.

(-os)