Elismeres_a_gyujtemenynek

Elismerés a gyűjteménynek

„A honismeretben végzett kiemelkedő munkájáért” oklevelet vett át a közelmúltban Balázs Attila. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója a Honismereti Szövetségtől kapott elismerésről szólva elmondta: az elsősorban a gyűjteményt illeti meg.

– Azért érdekes és értékes – hangsúlyozta –, mert nem vagyok tagja a Honismereti Szövetségnek, amely felfigyelt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény munkájára. Arra, hogy pár év alatt a legnagyobb programkínálattal rendelkező fővárosi gyűjteménnyé nőttük ki magunkat, hiszen kiadványokat jelentetünk meg, konferenciákat, helytörténeti sétákat, ismeretterjesztő előadásokat szervezünk…

…vagy éppen nyugdíjasoknak helytörténeti vetélkedőt, aminek épp a kezdetét várva beszélgetünk.

– Meg teljesítménytúrákat, és még hosszan lehetne folytatni a felsorolást.

Mennyi ideje működik a gyűjtemény?

– Idén negyven éve, a jelenlegi helyén, a Beethoven utcában pedig 2005 óta.

Mióta vezetője az intézménynek?

– Öt éve. Először megbízott, majd kinevezett igazgató lettem. Gyakran dolgozom együtt a Honismereti Szövetséggel, több előadást is tartottam már a felkérésére.

Mindig ez a pálya vonzotta?

– Mindig a történelem. Az, hogy a helytörténetbe csöppentem, a véletlen műve, de egy percre sem bántam meg.

Bármilyen honismereti, helytörténeti kérdéssel fel lehet keresni önöket?

– Természetesen. Ha mást nem is, azt biztosan meg tudjuk mondani, hol lehet megtalálni a választ, hol érdemes utánanézni. Sikerült azt is elérnünk, hogy ha bármilyen történeti kérdés felmerül az önkormányzat, vagy a művelődési házak részéről, azonnal hozzánk fordulnak.

Tegyünk egy próbát! A Márvány utca 48. homlokzatán, a bejárat felett látható egy rohamsisakos férfialak, kezében kézigránáttal, az épülettömb másik oldalán pedig ugyanő, kézigránát helyett olajággal. Mit lehet tudni ezekről?

– A házról annyit biztosan, hogy már a második világháború idején állt, akkoriban ingyenkonyha működött benne. Épp ezért olyan érdekes és szép a helytörténet, mert újabb és újabb kérdések vetődnek fel, egészen apró részletekbe beleveszve lehet kutatni egy-egy épület, utca múltját. Az előbb említett szoborral kapcsolatban ön is megtalálhat minden részletet a gyűjtemény könyvtárában.

(ai)

Balázs Attila a XII. kerületben nőtt fel, iskoláit is itt végezte. Történelem–kommunikáció szakos egyetemi végzettsége után jelenleg a történelemtudományi doktori cím megszerzésén fáradozik. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. Alelnöke a Gróf Esterházy János-szoborért Egyesületnek. Rendszeresen jelennek meg helytörténeti témájú írásai a Hegyvidékben és a Múlt-kor folyóiratban is.