A_foci_mindenkie

A foci mindenkié

A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete csapatkapitánya alig egy hónappal ezelőtt Telkiben, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában lelkesen mondta, mennyire szereti nemcsak űzni, hanem tévében is nézni a focit. Kedvence a Barcelona és a Real Madrid, de a Harmadik félidő című, a hazai NB 1-gyel foglalkozó műsort sem hagyja ki. Mert bizony mindent lát, ami a pályán történik – mesélte Nyilasi Tibor a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) első saját rendezésű nemzetközi focitornája előtt.
A Ferencváros hetvenszeres válogatott labdarúgója, aki az UEFA Grassroots programja képviseletében a kezdőrúgást végezte el, bevallotta: ekkor döbbent rá, hogy a foci mindenkié. Nem kell hozzá más, csak akarat és szeretet.
„Nem lehet szavakkal leírni, milyen óriási tettet visznek véghez a vak, gyengén látó játékosok, amikor kifutnak a pályára. Mert nem csupán jelen vannak, hanem lőnek, cseleznek, passzolnak, önfeledten örülnek a góloknak, egy szóval: játszanak” – mondta az ezüstcipős labdarúgó. Hozzátette, éppen ezeket a közösségeket támogatja a Grassroots program, amelynek keretében a LÁSS focistái is anyagi segítségben részesülnek, hogy edzhessenek, focizhassanak, és a mostanihoz hasonló nemzetközi hírverő tornákat rendezhessenek.
„A mai napig a LÁSS-é az egyetlen vakfocicsapat Magyarországon, ezért csak egymás között, vagy bekötött szemű látók ellen tudunk gyakorolni. Ennek ellenére elértünk biztató eredményeket, Németországban döntetlent játszottunk, és a Közép-európai Városok Kupáján sem vallottunk szégyent” – újságolta Szeli Emília, az egyesület koordinátora.
A LÁSS a Magyar Optikus Társaság felajánlásának köszönhetően tudta megrendezni a MOM Sport műfüves pályáján az első saját tornáját két profi csapat, a BSC Prague és a Liguria Calcio Non Vedenti részvételével. Bár az ellenfelek komoly bajnokságokban edződnek, a magyarok nagy bravúrt elérve a második helyen végeztek.

(-os)

Aki támogatni szeretné a LÁSS munkáját, a 11712004-20335342 számlaszámra befizetett összeggel teheti meg. Adószám: 18125232-1-43.