Futes_fo_a_biztonsag

Fűtés: fő a biztonság!

Hamarosan végérvényesen hidegre fordul az időjárás, ami előtt ajánlatos megvizsgáltatni a lakás fűtési rendszerét: nemcsak a konvektort, a gázkandallót vagy a cirkót, hanem a téli hónapokban nagyobb igénybevételnek kitett, meleg vizet előállító bojlert, valamint a füstelvezetőket is. Az utóbbi években bekövetkezett tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt az alábbi tanácsok betartása.

- Ismerni kell saját fűtési rendszereink tökéletes működését!

- A kályhák körül ne tároljunk tüzelőanyagot!

- A szén-, fa- vagy vegyes tüzelésű kályhát csak aprított fával, papírral, illetve a kereskedelemben kapható alágyújtóssal gyújtsuk be! Soha ne használjunk éghető folyadékokat (például petróleumot, gázolajt, benzint) a tűz élesztésére, mert súlyos robbanás és sérülés lehet a végeredmény!

- Lakásban csak 60 liter éghető folyadék tárolható fémkannában.

- Abban a helyiségben, amelyikben a gázfogyasztó berendezés van, csak 1 darab, egy lakásban legfeljebb 2 darab, összesen legfeljebb 35 kilogramm töltetsúlynak megfelelő palackot szabad tartania a háztartási fogyasztónak.

- Panelszerkezetű épületben nem tartható gázpalack!

- A vezetékes gázt szagosítani szokták, hogy az elégés nélkül kiszivárgó vagy kiömlő gáz jól érezhető legyen. Hiba esetén zárjuk el még a gáz főcsapját is, és azonnal értesítsük a gázszolgáltatót, mert a hibát neki kell elhárítani!

- Gyufával soha ne vizsgáljunk gázszivárgást!

- Ne szárítsunk semmit a fűtőkészülékek tetején!

- A szobai, konyhai függönyök legyenek távol a tűzhelyektől!

Nagyon fontos mindezek mellett a kémények rendszeres, kéményseprő által elvégzett felülvizsgálata, tisztítása és a koromgyűjtő aknák kiürítése. A fűtési szezon kezdetén feltétlenül érdemes megbizonyosodni arról, hogy a kémények megfelelően működnek.

Nem véletlen, hogy a lakosság biztonsága érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat is igyekszik hozzájárulni a kémények állapotának javításához, a társasházaknak kiírt pályázatokon kiemelt figyelmet kap a füstelvezetők felújításának támogatása. Ráadásul az elvégezendő munkától függetlenül csak akkor adható vissza nem térítendő anyagi segítség a lakóközösségeknek, ha az adott évben az épület kéményeinek döntő többségét ellenőrizte a kéményseprő-vállalat.

(s.)