Latni_a_lathatatlant

Látni a láthatatlant

Milyen azoknak, akik a sötétben is látnak? Hírességek vállalkoztak arra, hogy ezt megtapasztalják a fehér bot világnapja alkalmából rendezett interaktív kiállításon a MOM Park Bevásárlóközpontban.
"Nagyon sokan félnek odamenni az utcán a vak emberekhez. Olyan is van, aki nem mond semmit, csak megragadja a karomat, és visz, amerre akar. De én nem vagyok értelmi fogyatékos! Ha szólni merek ilyenkor, megsértődnek rám" – mesélte Ferenc, a tárlat munkatársa.
„A segítségnyújtás első lépése, hogy mi, látók, megértsük a látássérültek világát. Hiszen e nélkül honnan is tudhatnánk, hogy miként segítsük őket?” – Faragó Éva, a Láthatatlan Kiállítás vezetője szavaival szinte reflektált a Ferenc által elmondottakra.
A fehér bot napjához kapcsolódó eseményhez, amelynek az volt a célja, hogy közelebb hozza a fogyatékkal élőket egészséges embertársaikhoz, Keresztes Ildikó és Radics Gigi énekesnők, Gergely István és dr. Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázók, valamint Puskás Peti és Sipos Peti énekesek csatlakoztak. Látássérültek segítségével, bekötött szemmel mentek végig egy labirintuson, bicikliztek, mozgólépcsőztek, vásároltak, és kipróbálták, milyen egy vakvezető kutyával közlekedni. A feladatok teljesítése egyáltalán nem volt egyszerű.
„Számunkra kiemelten fontos, hogy teret biztosítsunk azoknak a kezdeményezéseknek, amelyekkel felhívhatjuk a figyelmet egy-egy fontos társadalmi ügyre. Elsőre talán játéknak tűnik, hogy bekötött szemmel biciklizzünk, vagy egy labirintusban próbáljunk végigmenni, hiszen tudjuk azt, hogy mindössze néhány percről van szó, és bármikor levehetjük a kendőt” – hangsúlyozta Hancz Anita, a MOM Park Bevásárlóközpont tulajdonosának, az AEW Europe-nak a képviselője.
„Nekünk ez egy furcsa helyzet, ellenben amikor belecsöppen az ember, elkezdi másként látni azokat, akik ezzel a fogyatékossággal élnek. Örülök, hogy újra itt lehettem, és felhívhattam a figyelmet az ügy fontosságára” – osztotta meg velünk érzéseit Keresztes Ildikó, aki azt is elárulta, hálás, amiért olyan sokat tanulhatott látássérült embertársaitól, azoktól, akik a láthatatlant is látják.

-bm-