Narciszokkal_a_betegekert

Nárciszokkal a betegekért

Óvodások és iskolások százötven nárciszhagymát ültettek el a Királyhágó tér sarkán kialakított virágágyásban. A Magyar Hospice Alapítvány kezdeményezésére, a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával megtartott program azt jelképezi, hogy mindnyájunkat megilleti az emberi méltóság egészen életünk legutolsó pillanatáig.

A feltámadást, a reményt és szeretetet jelképező nárcisz a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma. Ezt a virágot ültetik el minden ősszel az ország több pontján annak a kampánynak a részeként, amellyel a Magyar Hospice Alapítvány a társadalmi szolidaritás fontosságára hívja fel a figyelmet.
A Hegyvidék tavaly csatlakozott a kezdeményezéshez, akkor az önkormányzat hívó szavára a Királyhágó tér és a Németvölgyi út sarkán ástak el a földbe nárciszhagymákat óvodások és iskolások. Munkájuk eredményeként a virágok tavasszal sárga színbe öltöztették a forgalmas utcarészt. Bár a növények már elhervadtak, az ágyás jövőre sem marad üresen: a Mackós, az Orbánhegyi, a Süni és a Táltos Óvoda nagycsoportosai, valamint a Fekete István, a Tamási Áron iskola és a Pető Intézet diákjai ismét elültették a remény virágait.
A gyerekeket köszöntő Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy a növény és az ember élete nagyon hasonló. Először növekednek, aztán kiteljesednek, kivirágoznak, végül lassan elhervadnak, és itt hagynak minket. Ezt a természetes folyamatot követhetik nyomon a gyerekek a Királyhágó téri ágyás változásait figyelve, valamint saját óvodájuk, iskolájuk udvarán is, ahol maguk gondozhatják az önkormányzattól és az alapítványtól kapott nárciszokat.
Jó érzés, ha valaki ott áll az ágyunk mellett, törődik velünk, amikor betegek vagyunk! – hangsúlyozta Kovács Anita programvezető, arra kérve a gyerekeket, hogy gondoljanak majd erre, ha elmennek a virágok mellett, vagy éppen segítségre szoruló emberekkel találkoznak. A Magyar Hospice Alapítvány képviselője ezt követően bejelentette, mostantól a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium is viselheti a „Nárcisz Iskola” kitüntető címet annak elismeréseként, hogy 2007 óta aktívan részt vesz az alapítvány programjaiban.
Mielőtt elkezdődött a közös ültetés, a gyerekek ezúttal is „világgá kürtölhették” egy kívánságukat. A papírra írt üzeneteket az iskolások sárga lufik segítségével szélnek eresztették, az óvodások pedig elásták a nárciszhagymák mellé.

(-ály)