Olimpikonokal_usztak_a_transzplantaltak2

Olimpikonokkal úsztak a transzplantáltak

A szervátültetésen átesettek képesek teljes és – ami ennél is fontosabb – boldog életet élni. Egyebek mellett ez is kiderült a tizenötödik szervdonációs és transzplantációs Európa- és világnap hazai sporteseményein, amelyeknek a MOM Sport csarnoka adott otthont.

Tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, szolidaritás vállalása a szervátültetésre váró betegekkel, köszönet a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak – röviden ez az üzenete a szervdonációs és transzplantációs Európa- és világnapnak, amelynek magyarországi sportrendezvényeit az idén első alkalommal a Csörsz utcai MOM Sportban tartották meg. „Örömmel támogattuk az eseményt, ahogyan alig egy héttel korábban az első magyarországi vakfocitorna megrendezésében is boldogan segédkeztünk” – emelte ki Buranits Ildikó, a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. vezetője.
A szervdonáció és transzplantáció Európa-napját az Európa Tanács kezdeményezésére először 1996-ban Genfben rendezték meg, 2005-ben pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világnappá nyilvánította október második szombatját. A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat – Szervkoordinációs Iroda immár hetedik alkalommal szervezte meg a hazai eseményeket – mondta el lapunknak Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumi elnöke, aki több mint kilenc éve él átültetett vesével. Azóta rendszeresen úszik, méghozzá kiváló eredménnyel, már többször dobogón állt a transzplantáltak világjátékán. Pokorni Zoltán polgármester jóvoltából négy éve a MOM Sportban készülhet fel a versenyekre.
A szervátültetés területén dolgozó orvosok, ápolók, a transzplantáción átesett betegek és olimpikonok – köztük Güttler Károly, Mutina Ágnes és Szívós Márton – világnapi úszóváltóversenye bebizonyította, valóban bátran lehet sportolni szervátültetés után. Erre hívta fel a figyelmet Güttler Károly világbajnok úszó, aki szerint a víz teljesen más közeg, bár óvatosan „bánik” az izmokkal és a belső szervekkel, mégis az egész testet megmozgatja. Ráadásul az egyik legjobb keringésfokozó, így a transzplantáltaknak nem csupán szabad, hanem egyszerűen kötelező is a vízi sportokkal foglalkozni – hangsúlyozta az alapítvány nagykövete.
Varga Simon példája is bizonyítja, hogy ez mennyire így van. A Hegyvidéken élő kisfiú tavaly kapott (az édesapjától) új vesét, a műtétet követően pedig szinte azonnal elkezdett úszni. Nem is akárhogyan: a nyáron átúszta a Balatont.Olimpikonokal_usztak_a_transzplantaltak1Szórakozás, kihívás, siker, egyben jövőkép az úszás a kilenc hónaposan májátültetésen áteső Gyurkó Alexandra számára. Az idei év legeredményesebb magyar transzplantált sportolója felnőttkorában úszóedzőként szeretne dolgozni. Addig pedig marad a versenyzés, amiben rendkívül sikeres, nemrég aranyérmet szerzett a transzplantáltak világjátékán, Dél-Afrikában.
Az úszás az egyik legsikeresebb magyar sportág, a labdarúgás viszont minden gyengesége ellenére a legnépszerűbb. Nem véletlen, hogy a világnap programjából sem hiányozhatott egy parázs focimérkőzés. Transzplantált fiatalok és idősebbek mérhették össze tudásukat neves játékosokkal, köztük az egykori ferencvárosi kedvenccel, Wukovics Lászlóval megerősített MLSZ SE csapatával.
A profik alaposan megizzadtak, a végén örülhettek a 7–5-ös győzelemnek. „Bevallom, először arra gondoltunk, legalább egy gólt hagyunk lőni az ellenfélnek – mesélte nevetve a háromszoros válogatott labdarúgó. – Erre azonban nem volt semmi szükség, mert kiválóan játszottak.”

sm.