Sokszinu_Arany

Sokszínű Arany: dán vendégek és migrációs program

A sas-hegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium egyike annak a tizenegy magyarországi középiskolának, amely részt vehetett az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával, az Odeon égisze alatt megvalósuló ColourSchool programban. Az egyedülálló kezdeményezés előzménye az Odeon Lloyd moziban 2012 tavaszán megrendezett Colours Fesztivál, melynek során beszélgetésekkel, étel- és italkóstolókkal tarkított filmvetítéseken, kiállításokon ismerhették meg az érdeklődők a hazánkban élő bevándorlók kultúráját.
Az előző tanévben elindított program a szociális kapcsolatok ápolásával, az elfogadás erősítésével igyekszik megkönnyíteni a harmadik világból érkezők beilleszkedését. A diákokat – a hegyvidéki iskolából a 10. osztályosokat – kétszeres „beavatás” várta, hiszen az integrációt különböző nézőpontból megközelítő foglalkozások filmvetítésekre épültek, így a résztvevők egyúttal az art mozik hangulatát, a művészfilmek világát is megismerhették.
„A rendezvény iskolai felméréssel kezdődött, ami azt vizsgálta, mennyire érzékenyek, toleránsak a gyerekek a bevándorlókkal szemben. Ezt követően két francia nyelvű filmet néztek meg a Művész moziban, a látottakat pedig Magyarországon élő bevándorlókkal közösen beszélték meg” – mesélte a programot koordináló Csanády Szilvia, az Arany János iskola angoltanára.
A tanulók házi feladatokat is kaptak. Először egy általuk ismert külföldivel készítettek interjút, majd a tanév során megszerzett ismereteik birtokában kérdőívet állítottak össze, amelyet ismerőseikkel, rokonaikkal kellett kitöltetniük.
„Zárásként újra megmértük a programban részt vevők toleranciaszintjét, és örömmel állapítottuk meg, hogy az egyébként is meglehetősen jó értékek még tovább emelkedtek” – számolt be az örömteli eredményről a hegyvidéki pedagógus, aki azt is elmondta, hogy a ColourSchool nemsokára minden bizonnyal újraindul, a szervezők pedig már most felkérték az Aranyt a folytatásra.
Addig sem hiányoznak azonban a nemzetközi találkozók az intézmény életéből, szeptember végén az eTwinning program révén egy dán iskolai osztály járt a Sas-hegyen. „Ez egy kapcsolatépítő honlap, amelyre a világ minden részéről különböző projektekkel regisztrálnak az iskolák. A lényeg a gyors kommunikáció; akinek megtetszik valamelyik ajánlat, néhány kattintással felveheti a kapcsolatot a számára szimpatikus intézménnyel” – beszélt az eTwinningről Csanády Szilvia.

A dán vendégek egy délelőttöt töltöttek el az Aranyban. A villámlátogatás rövid ismerkedéssel kezdődött, majd közös kvízjáték következett, a kérdések a magyar és a dán kultúrát, történelmet, földrajzot, valamint a mindennapi életet érintették.
A gyerekek közösen megbeszélték valamennyi feladványt, ami kiváló alkalmat adott az angol nyelv gyakorlására. A végén a külföldi diákok egy nemzeti labdajátékuk, a rundball bemutatójával köszönték meg a vendéglátást.

mm.