Veszelyes_falevelek

Veszélyes falevelek

Sétára csábítanak a verőfényes őszi napok, amikor színpompás avarszőnyeg borítja be a hegyvidéki tájat. A járdákra hulló falevelek azonban eső után balesetveszélyessé válhatnak, ezért az itt élők számára ez az évszak együtt jár a komolyabb járdatakarítási feladatokkal.
„Ha a járdaseprés elmulasztása miatt valaki esetleg elcsúszik, kártérítést követelhet az ingatlantulajdonostól” – hívta fel a figyelmet Szabó Róbert. A Hegyvidéki Közterület-felügyelet irodavezető-helyettese elmondta, nem múlik el úgy nap, hogy kollégái ne figyelmeztetnék az érintetteket, össze kell seperni a lehullott faleveleket.
„A felszólítások hatására a legtöbben azonnal teljesítik kötelességüket. A gond inkább az építési telkek, üres ingatlanok tulajdonosaival van, akiket nehezebb elérni” – magyarázta a közterület-felügyelet munkatársa.
Az ingatlanok előtti járdák gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, valamint a hó eltakarításáról és a síkosságmentesítésről a főváros 48/1994. számú, köztisztaságról szóló rendelete értelmében az ingatlantulajdonosok, valamint a kezelők, használók kötelesek gondoskodni. Fontos tudni, hogy a tulajdonosoknak a járdán kívül a járda és az úttest között található zöldsávot is rendben kell tartaniuk, és ebbe beletartozik az is, hogy időnként összeszedjék a zöldhulladékot! Szintén az ő feladatuk a telekingatlanról a gyalogjárda és az úttest fölé hajló, közlekedést zavaró ágak, bokrok nyesése.

sz.