Csaladi_delutan_es_kertszepites

Családi délután és kertszépítés

Szent Mihály napja kitüntetett helyet foglal el a népi kalendáriumban. Hajdanán ekkor hajtották vissza a legelőről az állatokat, mert „megszakad a fű gyökere”, kisöpörték a padlást és a pincét, hogy helyet csináljanak a terményeknek, míg a maradékot eladták a vásárban. Ilyenkor kezdődött az őszi vetés és a Katalinig tartó kisfarsang, a mulatságok, bálok ideje.
Ezeket a hagyományokat elevenítik fel minden évben a Mackós Óvodában, ahol immár huszonegyedik alkalommal szerveztek vásárral egybekötött játékos családi délutánt. Az idei programot a Borostyán csoport népi játékokból összeállított műsora indította, majd következtek a kézműves-foglalkozások, amelyeken a lányok rongyszőttest és csuhavirágot, a fiúk fonalból pulikutyát, vesszőből karikajátékot készítettek. Az elmaradhatatlan vásáron mindenkinek járt egy „zsákbamihály” csomag, apró ajándékokkal.
„A mihályozásnak a közösségépítésben is nagy szerep jut. A szeptemberben hozzánk kerülő gyerekek összebarátkozhatnak más csoportokba járó társaikkal, és a szülők is jobban megismerhetik egymást” – beszélt a rendezvény pozitív hatásairól Pósch Mária óvodavezető.
Az sem lényegtelen, hogy a sütemények, gyümölcssaláták és más finomságok, valamint a szülők és a gyerekek által készített apró ajándéktárgyak eladásából származó bevételt az óvoda alapítványa kapja meg. Egyebek közt a tavalyi Mihály-nap sikere is hozzájárult a nemrégiben elvégzett kertrendezéshez, amit az alapítvány az önkormányzattal közösen finanszírozott.
Az udvar felső részére harminc centi vastag új földréteget, valamint gyepszőnyeget helyeztek el, az asztalok köré pedig térkő burkolatot építettek. Szintén megújult az intézmény előtti kerítés, amelyet – a külső kapukhoz hasonlóan – közösen festettek le a szülők és az óvoda dolgozói.

(em.)